10 bin kişi çalışacaktı! Dev fabrika çürüyor

Genç Panti Genel Başkanvekili Burçih Şahindur'un iddiasına göre, BMC'nin Karasu'da inşasına başladığı fabrika, bölgedeki oksitlenme hesap edilmediği için küflendi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

BMC'ye Sakarya'nın Karasu ilçesinde deniz kenarında 2 bin dönüm hazine arazisi tahsis edilmişti. Alanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende temel atılmış, bazı tesislerin inşasına başlanmıştı.

Ancak BMC'nin patronları Ethem Sancak ve Talip Öztürk'ün hisselerini devrettiği yeni patron Tosyalı Holding, yatırımı Karasu'da gerçekleştirmekten vazgeçmişti.

Genç Parti Genel Başkan Vekili Burçin Şahindur, BMC’nin Sakarya Karasu’daki fabrikadan niye vazgeçtiğinin perde arkasını açıkladı: “Devletin hazinesinden arazi istimlak edildi, para alındı, fabrika yapıldı ama öncesinde düzgün hesaplama yapılmadığı için fabrikayı açmadan kapattılar.”
Politikyol'daki habere göre, MK Haber TV’nin cuma akşamı yapılan yayınında katılımcılar, kamuda tasarruf tedbirlerini tartıştı.

Tank Palet Fabrikası’nı kamuoyundaki tüm itirazlara rağmen satın alan BMC’nin yarı hissesi önce Katarlılara satıldı. Ethem Sancak, elindeki yüzde 50,1’lik hisseyi de Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holding’e sattı.

BMC’nin CEO’su Murat Yalçıntaş, o dönemde yatırımın iptal edilmesini “Karasu’da başlayan yatırım BMC açısından fizibl değil. Orada, yani yakın çevrede bir savunma sanayi kümelenmesi yok. Dolayısıyla Karasu’da üretimin maliyeti yüksek olur” diye açıklamıştı.

Şahindur, Tosyalı-Katarlı yönetimindeki BMC’nin Sakarya Karasu’da daha önceden başlayan askeri motor fabrikası projesinin, 2022 yılında durdurulmasının perde arkasını anlattı.

OKSİTLENMEYİ HESAPLAMAMIŞLAR

O dönem Karasu’daki tesisin tamamlandığını, işlerin fabrikanın açılışına kadar geldiğini aktaran Burçin Şahindur şunları söyledi:

*Fabrikanın içine makinelerin konulacağı noktaya gelindi ve ne fark edildi biliyor musunuz? Karasu’da yüksek oksitlenmeden dolayı bir makine üç yıl çalışabiliyor. Üç yılın sonunda tank üretemeyeceğiniz makineler çalışamayacağı için yapılan o kadar yatırım boşa gitti. Bakın bu fabrika için 2 milyon 200 bin metrekare istimlak edildi, devletin hazinesinden para çıktı. Ve şu anda tüm yatırım boşa gitti.

FABRİKANIN DEMİRLERİNİ HURDACIYA SATIYORLAR

* Şimdi gidin Karasu’ya, yaptıkları fabrikanın metallerini hurda diye satıyorlar. Hani tasarrufa gidiyorlar ya, anlatmak istediğim işte buydu. Diyanet İşleri Başkanı’nın Audi’siyle, Cumhurbaşkanı’nın 40 aracıyla tasarruf olmaz. Yapılan bu yanlış yatırımı, geçmişte yapılan saçma sapan yatırımları konuşmuyoruz.

10 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEKTİ

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Sakarya Karasu’da deniz kenarında bulunan yaklaşık 2 bin 200 dönümlük Hazine arazisi BMC’ye 10 bin kişinin istihdam edileceği garantisiyle yaklaşık beş yıl önce 49 yıllığına hibe olarak verildi.

O dönem Ethem Sancak ile Katarlıların sahibi olduğu BMC'nin, 13 Ocak 2019 tarihinde Sakarya Karasu Fabrikası’nın temel atma törenine AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılmıştı.

Erdoğan temel atma töreninde yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer vermişti:

"222 hektar alan üzerine kurulan bu tesiste tank fabrikası, zırhlı araç ve askeri kamyon fabrikası, ticari araç ve motor fabrikası, hızlı tren ve metro fabrikası gibi pek çok üretim hattı bulunuyor. Toplam yatırım büyüklüğü 500 milyon dolara ulaşacak BMC üretim üssü tüm etaplarıyla üretime geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Yine tesisin bütün üniteleriyle hizmete girdiğinde ülkemiz ekonomsiine senelik 5 milyar dolarlık bir katma değer oluşturmasını bekliyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız haricinde katar başta olmak üzere dünyanın pek çok farklı ülkesine yıllık 1 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz.''

Temeli AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri ve bakanlar tarafından atılan BMC’nin Sakarya Karasu ilçesindeki fabrikasında söküm işlemleri başlamıştı. Olaya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan CHP'li Engin Özkoç, "Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunlarından bir tanesidir" dedi. Gelecek Partili Ayhan Sefer Üstün ise "İktidara geldiğimizde hesabını soracağız" diye konuşmuştu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol