18 günde 14 milyar dolar kaybetti!

E-ticaret şirketi Temu'nun kurucusu sadece 18 günde Çin'in en zengin kişisi unvanını kaybetti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Colin Huang'ın serveti şirketin hisselerinde yaşanan sarsıntı ile birlikte sert geriledi. Temu, Türkiye'de ve çeşitli AB ülkelerinde hükümetlerin radarına girmişti.

Temu'nun kurucusu Colin Huang'ın 'Çin'in en zengin kişisi' unvanı sadece 18 gün sürdü.

Ünlü milyarder Zhong Shanshan'ı yerinden ederek üç yıldır Çin'de zirveye çıkan ilk teknoloji kralı olan Huang, bu hafta dramatik bir düşüş yaşadı.

Pazartesi günü e-ticaret devi Temu'nun ana şirketi PDD Holdings hisselerinde yaşanan düşüş, Huang'ın servetinin 14,1 milyar dolar azalmasına yol açtı. 

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Huang şu anda 35,2 milyar dolarlık net servetiyle Çin'in en zengin dördüncü kişisi konumunda. Zhong ise 50 milyar dolarlık servetiyle dün yeniden 1 numaraya yerleşti.

COLIN HUANG KİMDİR?

Eski Google mühendisi Huang, birkaç oyun ve e-ticaret girişimi başlattıktan sonra 2015 yılında PDD'yi kurdu. Ünlü girişimci 2021'in başlarında dünyanın en zengin insanları arasına hızla yükseldi.

Çin hükümetinin teknoloji devlerine baskı yapmaya başlamasıyla 2020'de PDD'nin CEO'luğundan istifa eden Huang 2021'de yönetim kurulu başkanlığından da ayrıldı.

E-ticaret platformu PDD, küresel enflasyon yükselirken bütçe bilincine sahip tüketicilerin ilgisini çekmeye başladı. Şirket büyük promosyonlarla çok ucuz ürünler satmasıyla tanınıyor.

Temu markası altında Çin dışına da açılan platform, 2022'deki gösterişli çıkışının ardından hızla ABD'nin en çok indirilen uygulamalarından biri haline geldi. Şirket, Shein ve Amazon gibi devlerle rekabet etmeye başladı.

HÜKÜMETLER VE KÜÇÜK ŞİRKETLER ŞİKAYETÇİ

Ancak şirket tedarikçilerden, çalışanlardan ve hükümetlerden gelen tepkiler karşı karşıya kaldı. Yüzlerce küçük esnaf bu yaz Çin'in güneyindeki PDD ofislerinde bir miting düzenleyerek şirket tarafından uygulanan haksız cezaları protesto etti.

Öte yandan Avrupa Birliği, internetten satın alınan ucuz mallar için ithalat vergisi boşluğunu kapatmaya yönelik bir öneri üzerinde çalışırken, ABD'li lobiciler de gümrüksüz sevkiyatlar için şu anda 800 dolar olan eşiğin düşürülmesi için bastırıyor.

TÜRKİYE DE DÜZENLEME GETİRDİ

Temu'nun Türkiye pazarına da agresif bir şekilde girmesi ile geçtiğimiz haftalarda hükümet vergi önlemi almıştı. 

Temu başta olmak üzere Çin menşeili siteler ve diğer yurt dışı alışverişlerini etkileyen yeni düzenlemeye göre gümrük vergisi için daha önce 150 Euro olan alışverişi limiti 30 euro’ya düşürüldü.

Yeni dönemde Avrupa Birliği’nden gelen kargolara yüzde 30, Avrupa Birliği dışından gelen kargolara (örneğin Çin) yüzde 60 gümrük vergisi ödenmesi gerekiyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol