24 milyon dolarlık tabloyu satın alan Türk iş insanı kim?

Bacon'ın Paris'teki Galerie Maeght'te 1966'da gerçekleşen çığır açıcı solo sergisinde ilk kez sergilenen “Portrait of George Dyer Crouching” adlı eserini alan Türk iş insanı kim?

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Dünyanın önde gelen sanat sayfaları, Francis Bacon’ın “Portrait of George Dyer Crouching” adlı tablosunu satın alan kişinin Halit Cıngıllıoğlu adlı bir Türk iş insanı olduğu öne sürüldü.

Francis Bacon’un ilk kez açık artırmaya çıkarılan bir eseri, sanat dünyasında büyük ses getirdi.

Bacon'ın Paris'teki Galerie Maeght'te 1966'da gerçekleşen çığır açıcı solo sergisinde ilk kez sergilenen “Portrait of George Dyer Crouching” adlı eseri New York Sotheby’sin müzayede salonunda sergilendiği sırada tahmini değeri 30 ila 50 milyon dolar olarak belirlenmişti.

The Value adlı sitede yer alan bilgilere göre müzayedeyi yöneten Oliver Barker, lot için 22 milyon ABD Doları'ndan açılış yaptı ve çekicini 24,5 milyon ABD Doları'na indirdi; bu teklif, Avrupa Başkanlık Ofisi'nin Avrupa Başkanlık Ofisi'nin Proje Koordinatörü Camilla Bertini'nin 181 numara ile yaptığı teklifti. Ücretlerle birlikte, nihai tutar 27,7 milyon ABD Doları'na ulaştı. Ancak müşterisinin adını açıklamamıştı.

ABD merkezli Puck adlı internet sitesi, ertesi gün yayınladığı kulis haberinde “Kaynaklarım arasında yapılan spekülasyona göre tabloyu alan kişi Türk koleksiyoner Halit Cıngıllıoğlu.

Tablonun iyi bir koleksiyona gittiği şeklindeki sözler de bu iddiayla örtüşüyor” ifadelerini kullandı. Marion Maneker imzalı haber sanat çevrelerinde oldukça ciddiye alındı, zira daha önce verdikleri kulis bilgileri doğru çıkıyordu.

ARTnews EN İYİLER LİSTESİNDEN DÜŞMÜYOR

Halit Cıngıllıoğlu küresel sanat çevrelerinde çok iyi bir koleksiyoner olarak tanınıyor. Saygın sanat sitesi ARTnews Cıngıllıoğlu’nu defalarca “Dünyanın en iyi 200 koleksiyoneri listesi”ne aldı: Çoğu zaman 30’uncu sıralarda yer bulan iş insanının ilk 10 arasında gösterildiği yıllar da oldu.

2023 yılı listesinde Cıngıllıoğlu kardeşi Kemal Has’la birlikte yine ilk 200 arasında yer aldı. Cıngıllıoğlu hakkında “Bu makalenin önceki bir versiyonunda Demirbank'ın 2001 yılında hükümet tarafından "el konulduğu" belirtiliyordu; aslında 2000 yılında bir hükümet organı tarafından devralındı ​​ve en sonunda HSBC'ye satıldı. Devralma daha sonra bir Türk mahkemesi tarafından yasadışı ilan edildi. Ancak birleşme geri alınmadı. Bu makalenin önceki bir versiyonunda ayrıca 2001 tarihli bir New York Times makalesine atıfta bulunuluyordu; bu makale, en sonunda Sotheby's'de açık artırmaya çıkarılan dokuz tabloyu satın almak için Demirbank'ın fonlarının kullanılması hakkında spekülasyon yapıyordu; bugüne kadar herhangi bir suçlama yapılmadığı için bu referansı kaldırdık” ibaresi dikkat çekiyor.

KİM BU HALİT CINGILLIOĞLU

1954 yılında Kayseri’de dünyada gelen Halit Cıngıllıoğlu, babasından devraldığı Demirbank’ın eski sahibi.

2000 yılındaki kriz sırasında BDDK Demirbank’a el koydu. Bankasına el konulmasını “haksızlık” olarak niteleyen Cıngıllıoğlu Danıştay'da temyiz davası açtı ve karar lehine sonuçlandı.

Cıngıllıoğlu, artık yurt dışında yaşıyor ve bankacılık faaliyetlerini, Hollanda, Almanya, Belçika, Makedonya ve Kırgızistan’da merkezleri olan Demirhalk Bank ile sürdürüyor. Cıngıllıoğlu’nun bankacılık dışında, inşaat, gayrimenkul ve enerji şirketleri de bulunuyor.

Cıngıllıoğlu’nun adı bir dönem yatlarıyla da gazetelerde epey yer almıştı. “Honey Money” (ballı para), “Sweet Money” (tatlı para) ve “Easy Money” (kolay para) adını verdiği üç teknesinden ilkinin içini 2 milyon dolara Versace'ye özel olarak döşettiği bile iddia edildi.

Cıngıllıoğlu’nun koleksiyonunda hangi eserlerin yer aldığı ise sır gibi saklanıyor. Hatta eserlerini bankalarının kasalarında saklı olduğu düşünülüyor. Ancak New York Times, 2001 yılında Halit Cıngıllıoğlu’nun Monet, Renoir, Cézanne ve Picasso'ya ait dokuz tabloyu müzayedeye çıkardığını yazmış, ancak müzayede evinin yöneticileri satışla ilgili mülkiyet sorunları hakkında yorum yapmayı reddetmişti.

İNGİLTERE’DE DEV SANAT EVİ

Gazete Oksijen’de yer alan habere göre Demirbank olayından sonra medyayla ilişkisini kesmiş gibi görünen Cıngıllıoğlu Ailesi Ağustos 2015’te Londra’da Ideal Art Advisory Limited isimli bir şirket kurdu.

Halit Cıngıllıoğlu’nun oğlu Kemal Has Cıngıllıoğlu’nun tek yetkili olarak göründüğü şirketin adı Kasım 2016’da Cingilli Collection Limited olarak değiştirildi.

31 Aralık 2023 itibarıyla şirketin bilanço büyüklüğü, tamamına yakını borç kaleminden olmak üzere yaklaşık 2 milyon sterlin kadar. İngiltere Ticaret Sicili’nde (Companies House) yer alan kayıtlarda, “şirketin 1 milyon 988 bin sterlin net borcu bulunduğu, şirket yetkilisi Kemal Has Cıngıllıoğlu’nun nakit akışının sağlıklı sürmesi konusunda mantıklı beklentilerinin bulunduğu” notu yer alıyor.

Londra’da St. James Square yakınlarında bulunan Cingilli Collection binası 372 metrekare kapalı alana sahip. Binanın dekorasyonunu yapan Forme adlı şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre, tasarım “zengin bir sanat koleksiyonunun sergilendiği özel bir ofis” olarak tanımlanıyor.

ESER HAKKINDA

Tuval üzerine yağlıboya, 1966'da yapıldı

198 x 147 cm

Menşei: Marlborough-Gerson Gallery Inc, New York

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol