300 metrelik platformu kaç milyon dolara aldık?

Sakarya açıklarındaki Karadeniz gazını işlemek için alınan 300 metrelik platform hasarlı çıktı. Platformda 9 yıl önce büyük bir patlama yaşandığı 9 kişinin öldüğü, 23 metrelik kısmının da kesilerek onarıldığı öğrenildi...

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Karadeniz açıklarında bulunduğu söylenen yerli ve milli doğal gazda şimdi de hurda platform skandalı patlak verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KKTC gezisinden dönerken gazetecilere, “Sakarya Gaz Sahasındaki gaz üretiminde kullanılacak 300 metre boyunda, 58 metre genişliğinde yüzer gaz işletme platformu alındı.  5 milyon hane halkına yetecek doğal gaz üretecek platform orada 15-20 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi. Önümüzdeki hafta yola çıkıyor, Türkiye’ye gelecek” açıklaması yapmıştı.

Platform gemi 20 Eylül’de Çanakkale’ye vardı. Yüzer platformu karşılayan Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu sayesinde doğal gaz üretiminin ikiye katlanacağını söyledi.

ÜÇÜNCÜ TARAFA SATILMIŞ

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre platformun nereden, kimden ve kaça satın alındığı, revizyonu için ne kadar para harcanacağı gibi kamuoyunun bilmesi gereken tüm bilgiler gizli tutuldu.

Ancak Türk halkından gizlenen bilgiler, gemiyi satan BW Offshore firmasının Norveç borsasına yaptığı açıklamayla gün yüzüne çıktı. Norveç ve Singapur merkezli uluslararası BW Offshore firması, Oslo borsasına yaptığı açıklamada, yüzer platformu 125 milyon dolara ismi açıklanmayan bir üçüncü tarafa sattığını bildirdi.

Açıklamada ayrıca, ismi açıklanmayan alıcıya (Türkiye) 5 yıl boyunca mühendislik, tedarik, inşaat ve devreye alma ile işletme ve bakım hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin ticari prensiplerin araştırıldığı belirtildi.

Doğal gaza uyarlanacak platform için daha ne kadar para harcanacağı bilinmiyor.

Brezilya’da patladı 74 işçiden 9’u öldü

Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz platformunda 2015’in Şubat ayında Brezilya açıklarında büyük bir patlama meydana geldiği, patlama sırasında gemide bulunan 74 işçiden 9’unun öldüğü, 26’sının da yaralandığı ortaya çıktı.

Patlamanın pompa odasında meydana geldiği, o zamanki ismi FPSO olan platformun kendisinde önemli hasarlar oluştuğu bildirildi.

Brezilya donanmasının olay sonrası yayımladığı raporda, patlamanın kıç bölümünde ciddi yapısal hasara yol açtığı, yaşam alanları, makine dairesi, pompa dairesi ve yapısal donanım ve ekipmanların zarar gördüğünü belirledi.

Yüzer platform 23.5 metre kısaldı

BW Offshore, hasar gören yüzer platformu Singapur’da onarıma aldı ve 2022 yılında pazarlamaya başladı. Singapur’da boşta bekleyen platforma ise Türkiye talip oldu.

Ancak 1989 yılında yapılan ve patlama öncesinde 322 metre olan platformun patlama sonrasında yapılan onarım sırasında 23.55 metre kesilerek 298.45 metreye düşürüldüğü belirtildi. Enerji Bakanlığı, satın alınan platformun boyunu 298.45 metre olarak açıkladı.

Karadeniz gazı seçimden bir ay önce devreye alınmış 25 metreküplük kullanım ücretsiz müjdesi verilmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi 20 Nisan 2023’te Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde, Karadeniz gazını devreye alma töreninde halka müjde vermişti. Cumhur İttifakı’nın tüm bileşenlerinin katıldığı törende Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi ile başlayan keşfin 710 milyar metreküpe ulaştığını hatırlatıp şu sözleri vermişti:

“Vatandaşlarımızın evlerinde ve mutfaklarında sıcak su tüketimindeki doğal gazı bir yıl ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe gelen doğalgaz tüketimi harcaması bir yıl boyunca faturalardan düşecek. Bir ay süreyle de tüm kullanımlarda doğal gaz evlerde ücretsiz olacak.”

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol