5 liralık alışveriş için 600 bin lira ceza

5 TL'lik bir fatura yerine Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bir belgenin düzenlenmesi ve bu şekilde çalıştırıldığında tespit edilmesi durumunda, satıcıya 600 bin TL ceza kesilecek.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Dünya gazetesinden Mahmut Bülent Yıldırım, Maliye Bakanlığı'nın cezalarını anlattığı yazısında alışverişlerde fatura ve fiş alınmazsa başımıza gelecekleri detaylandırdı.

Yapılan alışverişlerde fiş, fatura ve benzeri belgeler düzenlemeyen veya çalışmayanlara yönelik ağır cezalar, 02.08.2024 tarihine giren 7524 Sayılı Kanun ile yasalaştı.

Bu düzenlemenin uygulama esasları, 9 Eylül'de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği Taslağı'nda detaylandırılmıştır.

Fatura, perakende satış fişi ve diğer belgelerin düzenlenmemesi durumunda hem alıcıya hem de satıcıya ayrı ayrı Özel Usulsüzlük Cezası uygulanması, tekrar eden ihlallerde ise ceza artırılacaktır.

Kanuna göre, nihai sonuçtaki cezalarla karşılaşılabilir. Bir kaçakçılık, fatura veya diğer belgeler alınmazsa, bir belge için 5.000 TL'lik özel usulsüzlük cezası kesilebilecek.

Ancak bu durum, belgenin düzenlenmesi gereken beş iş gününden itibaren idareye bağlı raporlara göre ceza uygulanmayacak.

Satıcılar açısından ise, düzenlenmeyen belgeler için minimum 10.000 TL ceza öngörülmüş olup, kesintiler tekrarlandığında cezalar artarak devam edecektir.

Özellikle aynı takvim yılı içinde yapılan bir tespit, cezaların katlanmasının nedeni olacak.

İlk kesmede 10 bin TL, ikinci kesmede 20 bin TL gibi artan cezalar, devre dışı bırakmadan sonra 100 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.

Bu belgeler yerine farklı belgelerse, satıcılar daha yüksek cezalarla karşı karşıya kalacak.

Örnek olarak, 5 TL'lik bir fatura yerine Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bir belgenin düzenlenmesi ve bu şekilde çalıştırıldığında tespit edilmesi durumunda, satıcıya 600 bin TL ceza kesilecek.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol