Abdullah Gül'den Kemal Derviş'e övgü

Kemal Derviş’in hazırlattığı İhale Yasası başbakanlığı döneminde Gül’ün kabinesine geldiğinde bakanlara şöyle demiş: “Devletin en dindar kabinesi olarak biliniyoruz ama ne bizim dindarlığımız ne sadece sağcılık ne solculuk önemli değil.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Geçen yıl Mayıs ayında ölen Kemal Derviş için İstanbul Emirgan’daki Sabancı Müzesi’nde bir anma toplantısı yapıldı.

Açılış konuşmasını Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın yaptığı toplantının “onur konuğu” konuşmacısıysa 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’dü.

Gül’ün toplantıdaki konuşmasının ayrıntılarını bugün T24’ten Murat Sabuncu yazdı.

2002’de başlayan AKP iktidarının kamu kaynaklarını yerli ve yabancı sermayeye teslim eden, tarımı bitiren, özelleştirme şampiyonu, işçi düşmanı ekonomi programının baş mimarının Kemal Derviş ve onun uyguladığı "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı” olduğu bir kez daha Abdullah Gül tarafından teyit edildi.

'Derviş reformlarını derinleştirdik, ince ayarlarını yaptık'

Kemal Derviş'in getirdiği ve sonraki yıllarda AKP'nin sürdürdüğü politikaların başlangıcı olarak anılan "15 günde 15 yasa" olarak adlandırılan yasaların AKP iktidarının ilk yıllarında nasıl tamamlandığını anlatan Gül konuşmasında Derviş için şu ifadeleri kullandı:

“Bize adeta tesviye edilmiş bir arazi kaldı ve biz bu arazi üzerinde çalıştık. İlk beş yıl o zaman hazırladığımız acil eylem planında bütün bu reformların derinleşmesine çalışmasını, bunların ince ayarlarını yaptık.”

Derviş için “Türkiye için olağanüstü bir dönemde olağanüstü hizmetleri olan bir şahsiyet” nitelemesini yapan Abdullah Gül "Ben de bu olağanüstü hizmetlerin Türkiye için ne kadar değerli olduğunu bilen bir eski cumhurbaşkanı olarak bizzat gelip bunları anlatmak istedim” dedi.

'15 günde 15 yasa': Bunu geçirenlerin hakkını vermek gerekir

Kemal Derviş’i 2001 yılında tanıdığını söyleyen Gül “O zaman muhalefet milletvekiliydim. O günden vefat edene kadar saygı ve sevgi içerisinde bir diyaloğumuz oldu” dedi.

“Ne yazık ki Türk siyasetinin bir alışkanlığı var, seçim kazanmak için popülizm yapılır ve bu da tabii uzun vadede büyük ekonomik krizlerin iklimini oluşturur. Onlarla hepimiz karşılaşırız ve neticede onların maliyetini de hep beraber öderiz. Geçmişten de ders alınmadığı için bu krizler ne yazık ki tekrarlanır, bir adım ileri bir adım geri gideriz” ifadelerini kullanan Gül, Kasım 2000’deki ve Şubat 2001’deki krizlerin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kemal Derviş’in programı için o dönem “15 günde 15 yasa” sloganının kullanıldığını hatırlatan Gül “Aslında 15 günde bu 15 yasa çıkmadı uzun sürede çıktı ama meselenin aciliyetini, meselenin önemini ve kararlılığı gösterme açısından böyle bir slogan vardı. Neticede Merkez Bankası yasası değişti, İhale Yasası değişti. Tabii bunların Meclis’ten geçmesi bunların yasa haline gelmesi de kolay bir iş değil. Yoksa bunlar her zaman hazırlanabilir ama bunların geçirilmesi de önemliydi. Bu bakımdan bunu geçirenlerin de hakkını burada vermek gerekir. O zaman çok dağınık bir Meclis yapısı vardı. Daha doğrusu çok sayıda parti vardı. Koalisyonda üç parti vardı. Kısa bir süre içerisinde böyle köklü bir yapısal değişim oldu. Bizler de elimizden geldiği kadar katkı verdik. Bazıları muhalefet etti ama neticede bunları geçirebilmek için de siyasetçilerin önemli rolü oldu” diye konuştu.

'Devletin en dindar kabinesi olarak biliniyoruz ama'

Merkez Bankası, bankacılık yasalarında değişikliklerle, uluslararası tahkim anlaşmasının yapılması, “bütçeye yük olan” dediği sektörlerdeki düzenlemelerle piyasaya nasıl güven geldiğini anlatan Gül, Derviş döneminde bir sene sonra uygulanması için yapılan ihale yasasının AKP iktidarında kabinede önüne geldiğindeki tartışmayı ve “hepiniz imzalayacaksınız” dediğiniyse şu sözlerle anlattı:

“Ve tabii İhale Yasası. Avrupa Birliği standartları ve Avrupa Birliği normlarına göre yasa yapıldı. Burada bir hatıramı aktarayım. Meclis’te bizden önce Derviş döneminde bu yasa yapıldı ama bir sene sonra uygulanmak üzere yapıldı. Bir sene sonra ben başbakandım ve kabinede önümüzde mevcut İhale Yasası'nın süresi uzatılacak mı yoksa hemen yenisini uygulamaya koyalım mı konusu gündeme geldi. Tabii önemli bir şeydi. Şöyle bir tartışmayı hatırlıyorum. Yatırımcı bakanların hepsi ‘aman efendim biz bunu bir sene erteleyelim. Çünkü altı ayda yapacağımız şeyi ancak biz on altı ayda yaparız. Daha işin başındayız, başarılı olmamız gerekir’ diye beyanlarda bulununca şunu söyledim: O günkü kabine; bu laftan da hoşlanmam ama dindar bilinen insanlardan oluşmuş bir kabineydi. Devletin en dindar kabinesi olarak biliniyoruz ama ne bizim dindarlığımız ne sadece sağcılık ne solculuk önemli değil. Bizi yanlışlıklar, yolsuzluklardan koruyan açık kurallar ve denetim. Onun için 'Ben şimdi bunu imzalıyorum' dedim, 'Siz hepiniz imzalayacaksınız, sonra başarırsak dört sene sonra biz nereye geldik diye şaşacaksınız dedim. Sonra bu yasaların başına neler geldiğini biliyorsunuz.”

'Adeta tesviye edilmiş bu arazi üzerinde çalıştık'

Kemal Derviş programının ardından “demokrasinin cilvesi bir erken seçim”le geldiklerini söylediği iktidarlarında bu programın nasıl faydasını gördüklerini ise Gül şu sözlerle anlattı:

“Kemal Bey’in bir özelliği de şuydu: Türk solundan farklı düşünürdü, küreselleşme ve uluslararası ilişkiler açısından… O bütün bunları destekleyen ve bunların faydasına inanan bir kişiydi. Şimdi bütün bu zor işleri yaptıktan sonra tabii demokrasinin cilvesi bir erken seçim söz konusu oldu. Ve erken seçimde hükümet seçimi kaybetti. Biz o zaman seçimi kazandık AK Parti olarak. Şimdi büyük işleri yapan, büyük başarıları ortaya koyan değerli, kıymetli insanların en çok üzüldüğü noktalardan birisi yaptıklarının daha sonra unutulup, onların hepsinin bozulmasıdır. Kemal Bey bu konuda şanslıydı. Çünkü hükümeti kurmadan önce Kemal Beyle beraber güçlü ekonomiye geçiş programını hazırlayan Devlet Planlama Teşkilatı’ndaki bazı arkadaşlarımla, uzmanlarla beraber uzun müddet çalışma içerisinde hükümet olarak nasıl bir program uygulayacağız çalışmasını yapmıştık. Bize adeta tesviye edilmiş bir arazi kaldı ve biz bu arazi üzerinde çalıştık. İlk beş yıl o zaman hazırladığımız acil eylem planında bütün bu reformların derinleşmesine çalışmasını, bunların ince ayarlarını yaptık.”

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol