Asgari ücret zammı için masadaki 3 rakam

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücrete gelecek zamda. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da enflasyon hedefleri belli oldu. Buna göre asgari ücrete gelecek zam oranları neler oldu?

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Yeni asgari ücretin belli olmasına 3.5 ay kaldı. Asgari ücret her yıl 2 kez zamlanıyordu. Ancak hükümetin son açıklamalarına göre bundan böyle asgari ücrete yılda bir kez zam yapılacak.

Haziran 2023'te yapılan zamla beraber asgari ücret 11.402 TL olmuştu ve 31 Aralık 2023 tarihine kadar bu tutar geçerli oldu.

2023 Aralık ayında alınan kararla beraber 1 Ocak 2024 - 31 Aralık 2024 arasında ise asgari ücret tutarı 17.002,12 TL oldu. Yeni asgari ücret tutarı, Ocak ayından itibaren yürürlükte olacak.

Ekonomi yönetimi, geçtiğimiz günlerde açıkladığı Türkiye'nin 3 yıllık yol haritası olan Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyon hedefini açıkladı. OVP'ye göre 2024 sonunda enflasyonun yüzde 41,5'e gerilemesi bekleniyor.

Hükümetin "Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz" demecinden yola çıkarak asgari ücrete en az yüzde 40 zam yapılması bekleniyor. Ancak yapılacak artış tüm yılı kapsayacağı için bir refah payı da gündeme gelebilir. Refah payı eklemesi ile yüzde 40'lık zam yüzde 45 ya da 50 civarına çıkabilir.

Yüzde 40 zam yapılması durumunda asgari ücret 23 bin 802 TL'ye, yüzde 45 zam yapılması durumunda 24 bin 652 liraya çıkacak. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, yüzde 50 zam yapılırsa asgari ücret 25 bin 503 liraya yükselecek.

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol