ATM'lerde son günlerde niye para yok?

Ekonomim gazetesi yazarı Şeref Oğuz, "Yeni kupürler geliyor mu" başlıklı yazısında ilginç bir soru sordu ancak yanıtını vermekten kaçındı. Oğuz, ATM'lerde paranın neden tükendiğini de yazdı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, bugünkü yazısında Türkiye'de kullanılan en büyük banknot olan 200 TL'nin erimesine değindi.

ATM'de paraların kısa sürede tükendiğine dikkat çeken Oğuz, para çekme makinelerinde “para kalmadı” yazısının çıktığına dikkat çekti ve "Elimiz boş dönmesin diyerek “bakiyeni sorabilirsin” kabilinden yazılar çıkarıyor ekrana" dedi.

Oğuz şöyle devam etti:

Peki, bunu neden yapıyor? Şundan; paramız pula döndü ve kupür yükseltmiyoruz. Kural basit; tedavüldeki banknotların içinde en yüksek kupürlünün miktarı, toplamın yarısını geçmiş ise bir üst kupüre geçilir. Peki, geçildi mi? Çoktan… En yüksek kupür; 2 milyar adede koşuyor. 100’lüklerin adet sayısı geri gidiyor. Bankaların aldığı karar doğrultusunda bayram sonrası ATM’lerden artık 10 ve 20’lik çıkmayacak. Neden? Çünkü 500’lük ve 1000’lik banknot basımına izin çıkmadı CB’den… 200’lükler de ATM haznelerinden taşar oldu. 200’lük, 100’lük ve 50’likler, gün içinde çabucak çekilince ATM'de para tükeniyor." 

YENİ BANKNOTLARDA KİMİN FOTOĞRAFI OLACAK?

Yeni basılacak 500 ve 1000'lik banknotlara dikkat çeken Oğuz, paraların arka yüzünde kimin fotoğrafı olacağını sordu, ilginç bilgiler verdi.

Oğuz'un yazısının ilgili bölümleri şöyle:

YENİ KUPÜRLER GELİYOR MU?

Evet; 500’lük ve 1000’lik kupürler çalışılıyor. Sorun, arka yüzüne hangi fotoğrafların konulacağı… İddialar arasında son 22 yılda ön plana çıkarılan isimlerden birinin olacağı yönünde. Bu konuda tahminler sıralanıyor. Adlandırmak istemiyorum zira doğrulayamadım.

ENFLASYONA ÇARE Mİ?

Asla değil. Aksine, yapışkan ve yüksek enflasyonun çocuğu bunlar… Seçim öncesi kupür yükseltilecekti ancak muhalefet “enflasyon parası” diye seçim malzemesi yapar, endişesi vardı. Şimdi seçim yok ve CB’den izin alındığında yeni ekonomik önlemler paketiyle açıklanacak.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol