Aydın Doğan 45 yıl sonra medyadan tamamen çekildi

Doğan Holding ve Alman Hubert Burda grubu ortaklığıyla 21 Temmuz 1988'de kurulan Doğan Burda Dergi Grubu, 10 milyon dolar bedelle bir yatırım fonu grubuna satıldı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Doğan Şirketler Grubu Holding ve Alman Hubert Burda Media Group ortaklığıyla kurulan Doğan Burda Dergi Grubu, 10 milyon dolar bedelle, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Dr. Emre Çamlıbel'in yaptığı ve daha önce Milpa ile Modanisa'yı da alan Rie-Pie liderliğindeki yatırım fonu grubuna satıldı.

Satışa ilişkin bildirim, Doğan Burda Dergi tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu KAP'a bildirildi.

Türkiye'nin en büyük dergi grubuydu

Haftalık, aylık, dönemsel ve özel periyotlu aralıklarla çıkan ve lisans anlaşmalılar da dahil olmak üzere hâlen yayımladığı 58 dergi ile Türkiye'nin en büyük dergi grubu olan Doğan Burda'nın satılmasıyla, Aydın Doğan ve Doğan Holding, 45 yıl önce girdiği medya sektöründen tamamen çekilmiş oldu.

Bünyesinde CNN Türk ve Kanal D kanalları, Hürriyet, Posta ve Fanatik gazeteleri ile Doğan Haber Ajansı ve D Smart’ı da bulunduran Doğan Medya Grubu Mart 2018'de Demirören Holding'e satılırken, 21 Temmuz 1988'de kurulan ve halka açık bir şirket olarak hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören Doğan Burda Dergi Grubu bu satışın kapsamı dışında bırakıldı.

Yüzde 38,22 oranındaki hissesi Doğan Şirketler Grubu Holding'de, yüzde 38,09 oranındaki hissesi Burda GmbH'de, yüzde 23,69 oranındaki hissesi de "diğer ortaklarda bulunan ve BİST'te işlem gören" Doğan Burda, Türkiye'nin en büyük ve köklü dergi grubu olarak yıllarca İkitelli'deki Hürriyet binasında yayın yaptıktan sonra hâlen faaliyet gösterdiği Mecidiyeköy'deki Trump Tower'a taşınmıştı.

KAP’A YAPILAN AÇIKLAMA

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Çağlar Göğüş'ün, Genel Müdürlük/İcra Kurulu Başkanlığı'nı Cem Başar'ın yaptığı Doğan Burda Dergi Grubu'ndan KAP'a yapılan açıklama şöyle:

"Şirketimizin 19.559.175 Türk Lirası ödenmiş sermayesinde; Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.'nin (Doğan Holding) sahip olduğu % 38,22 oranındaki pay (7.474.920 adet pay) ve Burda GmbH'ın sahip olduğu % 38,09 oranındaki pay (7.449.670 adet pay) olmak üzere toplam % 76,30 oranındaki payın (14.924.590 adet pay); Alt Capital Holding A.Ş. (4.791.998 adet DOBUR payı), Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. Altun Capital Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (3.422.856 adet DOBUR payı), Re-Pie Yatırım Holding A.Ş. (5.476.569 adet DOBUR payı) ve Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş.'ye (1.233.167 adet DOBUR payı) (Alıcılar) yapılan pazarlıklar neticesinde, bazı uyarlamalara tabi olarak toplamda 10.000.000 Amerikan Doları bedel (Satış Bedeli) ile satılmasına (İşlem) yönelik olarak Doğan Holding ve Burda GmbH ile Alıcılar arasında 08/07/2024 tarihli ‘Pay Devir Sözleşmesi' akdedilmiştir.

Mezkûr ‘Pay Devir Sözleşmesi'ne istinaden; Doğan Holding'in % 56 ve Burda GmbH'ın % 44 oranında pay sahibi olduğu Dergi Pazarlama Planlama ve Ticaret A.Ş. sermayesini temsil eden tüm payların, değerleme raporunda takdir edilecek değere göre Şirketimize devredilmesi hedeflenmektedir.

İşlem'in, Rekabet Kurumu'na yapılacak bildirim de dâhil olmak ve fakat bunlarla sınırlı olmamak üzere, tüm kapanış koşullarının yerine getirildiğinin anlaşılması durumunda tamamlanacağı öngörülmektedir.

Söz konusu payların satışına yönelik olarak yapılabilecek bir özel durum açıklamasının Şirketimizin meşru çıkarlarına zarar verebileceği dikkate alınarak açıklama yapılması ertelenmiştir.

Pay sahiplerimize ve kamuoyuna saygılarımızla duyurulur."

AYDIN DOĞAN 45 YIL SONRA TAMAMEN ÇEKİLDİ

Türkiye’deki en kıdemli medya patronu olan Aydın Doğan, Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi’nin 1 Şubat 1979’da öldürülmesinden sonra basından çekilmek isteyen Karacan ailesinden aynı yıl Milliyet’i satın alarak 45 yıl önce medya sektörüne girdi.

1994 yılında Simavi ailesinden Hürriyet’i satın alan, Kanal D ve CNN Türk televizyonları, Posta, Fanatik, Radikal gazeteleri, radyolar ve dergi grubuyla Türkiye’nin en büyük medya grubunu kuran Aydın Doğan ve medya grubu için, AKP iktidarıyla yaşanan gerginlik sürecinde, 2009 yılında Türkiye tarihinin en büyük vergi aslı ve cezası hesaplandı.

2018 yılında gazete ve televizyonlarını Demirören Holding’e satan Aydın Doğan, "Bu satışa mecbur bırakıldığınızı düşünmüyor musunuz" sorusunu yanıtlarken “basın tarihinde hiç kimsenin kendisi gibi tek kuşakta 40 yılı bulamadığını” vurgulayarak, “59 yıllık iş hayatımın 40 yılı medyada geçti. İnsan hüzünleniyor tabii” demişti.

1979'DA MEDYAYA GİRDİ

Aydın Doğan, genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi’nin 1 Şubat 1979’da öldürülmesinden sonra basından çekilmek isteyen Karacan ailesinden aynı yıl Milliyet’i satın alarak 45 yıl önce medya sektörüne girdi.

Doğan, 1994 yılında da Simavi ailesinden Hürriyet’i satın aldı. Onları, Kanal D ve CNN Türk televizyonları, Posta, Fanatik, Radikal gazeteleri, radyolar ve dergiler takip etti.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol