Berlin'de 71 euro, Bayrampaşa'da 215 Euro!

AVM ve markalar arasındaki kira tartışması devam ederken perakende markaları Türkiye’deki AVM’lerde fiyatların Avrupa’daki mağazaları 3’e katladığını kaydetti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Türkiye’nin pahalı ülke olduğu algısının yerleşmesi ile azalan turist alışverişleri, içinde ise ekonomik sıkılaşma tedbirlerinin etkisi perakende sektöründe başta kira olmak üzere maliyet hesaplarını ön plana çıkardı.

Uzun süredir AVM’ler ile perakende markaları arasında kira tartışmaları devam ederken, sektörde bir fırsatçılık ekonomisinin oluştuğu, hem ortak alan giderleri hem de kiralar konusunda suistimallerin yaşandığı öne sürüldü.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Akgün, yeni mağaza yatırımlarında Türkiye ile Avrupa arasında büyük bir makasın oluştuğuna dikkat çekerek, şu şu açıklamaları yaptı:

“2023 yılı Mayıs ayında Almanya’nın Berlin şehrinde en önemli noktalarından birinde pandemi sonrası inşaat maliyetleri ile yeni bir AVM açıldı. 90 mağaza var içinde. Bize de bir davet geldi.

Biz metrekaresini 71 Euro’ya mağaza kiraladık. 1 yıl oldu mağazayı açalı. İstanbul’da Bayrampaşa ilçesinde aralık ayında yüzde 60 enflasyon döneminde  AVM yönetimi ‘sizinle yeni kontrat yapalım, ödediğiniz kiranın 4.5 katı kira ödeyin’ dedi.

Yaklaşık 215 Euro’ya tekabül ediyor. Şimdi burada bir fırsatçılık ekonomisi var. Eğer bu fırsatçılık ekonomisine hepimiz göz yumarsak başımıza maliyetler açısından çok büyük sıkıntılar gelir’ diye konuştu.

KİRANIN MALİYETİ ARTIYOR

Sektörde ilk 4 ayda turist alışverişinin perakende sektörü içinde yüzde 4’lere kadar düştüğü ve Türkiye’nin artık pahalı hale geldiği belirtildi.

Perakende markaları toplam maliyetler içinde kiranın payının yüzde 8-12 olduğunu ancak bu fahiş kira artış talepleri ile beraber firma ve AVM’ye göre bu oranının yüzde 15-20 arasına çıkma riski taşıdığını dile getirdi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol