Boğaz'ın incisi Kuruçeşme Tezkireci Osman Efendi Camii'nde son cuma

Kuruçeşme'deki tarihi Tezkireci Osman Efendi Camii, restorasyona alınıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Kuruçeşme'deki tarihi Tezkireci Osman Efendi Camii, restorasyona alındı. Camii iki yıl süreyle kapalı olacak. 

Cami imamı, cuma namazında yaptığı konuşmada, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yaptıkları müracatın sonuçlandığını ve pazartesi günü restorasyona başlanacağını açıkladı. İmam, cemaata camiinin iki yıl süreyle ibadete kapalı olacağını söyledi.

TARİHİ CAMİİ

İstanbul’un güzide semtlerinden Kuruçeşme’deki Tezkereci Osman Efendi Camii, 1740’ta Sultan I. Mahmut’un tezkirecisi Osman Efendi tarafından inşa ettirildi.

 İstanbul Boğazı’nın yanı başındaki tarihi ibadethane semt sakinleri tarafından Kuruçeşme Camii olarak anılırken, ahşap kaplamalı ibadethanenin görüntüsü ve hazire kısmında ortaya çıkan manzara ise tek kelimeyle utanç verici.

Ortaköy ile Arnavutköy arasındaki sahil yolunu üzerinde, Kuruçeşme Parkı’nın tam karşısında bulunan sahipsiz bırakılmış 2 katlı ibadethanenin hemen bitişiğindeki 1682 tarihli Köprülü Hemşiresi Çeşmesi de adeta bilinçsizliğin kurbanı olmuş durumda.

Tezkireci Osman Efendi Camii; İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Kuruçeşme, Kuruçeşme Arnavutköy Caddesinde 1740 yılında Sultan I. Mahmut’un tezkirecisi Osman Efendi tarafından inşa ettirilmiş.

Caminin ne zaman yapıldığı konusunda kaynaklarda farklı bilgiler verilmektedir. Bu bilgilerden en kuvvetlisinin; 17.yüzyılda tamir gördüğüne göre bugünkü caminin yerinde bir mescit ya da cami bulunduğunu düşünebilir.

Mirat-ı İstanbul’da Mehmet Raif ise, caminin banisi Osman Efendi’nin, Sultan I. Mahmut’un  tezkirecisi olduğunu ve caminin de bu dönemde yapıldığını kaydetmektedir.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol