Cemal Enginyurt'a VİOP incelemesi: Ceza alacak mı?

Geçen hafta cuma günü yaşananların ardından piyasada herkes Cemal Enginyurt soruşturmasını merak ediyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Sabah'tan Dilek Güngör'ün yazısından alıntı

Milletin oylarıyla vekil seçilen birisi sosyal medyadaki paylaşımıyla düpedüz manipülasyon yaptı.  

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Adalet Bakanlığı devreye girdi. SPK, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hakkında asılsız istifa haberleri üzerinden Borsa yatırımcısını yanlış yönlendiren ve onların zarara uğramalarına sebep olan sosyal medya hesaplarıyla ilgili 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun "Piyasa Dolandırıcılığı" başlıklı maddesine dayanarak inceleme başlattı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da maksatlı ve yanıltıcı haberle üzerinden Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 217/A maddesi uyarınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resen soruşturma başlattığını duyurdu.

TCK maddesi ne diyor?

"Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır."
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesi ne diyor?

"Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler ile sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır."

Şimdi Enginyurt'un borsa işlemleri inceleniyor. Eğer bu paylaşımdan menfaat elde ettiyse SPK Kanunu'na göre ceza alacak. Menfaat elde etmediyse de TCK'dan hesap verecek.

Tabii sadece kendisi de değil…

Edindiğim bilgiye göre, Enginyurt paylaşımını yayanlarla ilgili de inceleme başlatıldı. Onların da borsadaki işlemlerine bakılıyor.

Şunu da belirteyim; Enginyurt, paylaşımın saat 20:09'a yapıldığını, borsanın o saatte kapalı olduğunu söyleyerek pek yırtacağa benzemiyor.

Zira, o saatte Borsa İstanbul kapalı olsa da Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) Akşam Seansı açık…

(Enginyurt borsayı da çalışma şartlarını da manipülasyonun ne olduğunu da iyi bilir. Malumunuz, Altınyağ davasında İMKB'nin ilk hapis cezası kesilen kişilerindendir) SPK, hem Cemal Enginyurt'un hem de onun paylaşımını yayanların VİOP işlemlerini didik didik ediyor.

Bakalım sonuç ne olacak?

Haa bu arada…

SPK, bu son olaydan sonra tabir caizse 'sahaya baltayla inmiş durumda'…

Sadece Enginyurt'un vukuatını değil son dönemde devalüasyon söylentisi çıkaranları da takibe aldılar…

Hatta yapılan halka arzlar öncesinde sosyal medyadan o şirketlerle ilgili manipülatif paylaşımlar yaparak, halka arz süreçlerini baltalamaya çalışanları, borsaya açılacak şirketleri kötüleyenleri de…

Hepsiyle ilgili suç ihbarları hazırlanıyor.

Benden söylemesi…

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol