Ekonomistler, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan için ne dedi?

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı. 2023 enflasyon tahmini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseldi. Ekonomistler rapor sonrası analizde bulundu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Üçüncü enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, "2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33 olarak güncelledik" dedi.

Enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’a bazı ekonomistlerce övülürken bazılarınca eleştirildi.

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltti. Böylelikle enflasyon tahmini 2,6 katına çıkarıldı.

Yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklayan Erkan, kimi ekonomistlerce takdir edildi. Bazı ekonomistler Erkan’ın ifadeleriyle iktidarın politikaları arasındaki çelişkileri vurguladı.

Twitter’dan raporu ve açıklamaları değerlendiren ekonomistlerin yorumları şöyle:

Hakan Kara: TCMB basın toplantısına dair ilk izlenimim: Yapılan analizler önceki döneme göre daha gerçekçi ve konuşmanın teknik içeriği belirgin bir şekilde güçlenmiş.

Hayri Kozanoğlu: Yılın ilk 6 ay enflasyonu %19,77 idi. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini %58. Bu yılın son 6 ayında fiyatların %31,9 artması demek. Aylık ortalama artış %5,4 bekleniyor. Döviz kuru enflasyona paralel artarsa dolar yıl sonunda 36 TL olacak!

Burcu Aydın Özüdoğru: Enflasyon görünümü “kontrol ufkunda” “yüksek çift hanelerde” seyrederken enflasyonda ataleti ve beklentilerde bozulmayı nasıl düzelteceğiz?

Evren Devrim Zelyut: TCMB 2023 enflasyon tahmini %58'e çıktı. Önceki 22.3'dü... Başkan Erkan'ın tahminleri gerçeğe yaklaştığı için durumu olumlu olarak değerlendiriyoruz. Ne kadar gerçekçi olursak sorunları çözme adına şansımız o kadar artar...

Selva Demiralp: Erkan, politika faizi ile piyasa faizleri arasındaki farkın kapanmasının önemine değindikten sonra işe mevduat faizleri ile başladıklarını not etti. Ancak: Sıkı para politikası uygulanan bir çerçevede bu yakınsamanın yukarı yönlü olması gerekir. Amaç mevduat faizini düşürerek değil politika faizini yükselterek o farkı kapatmak olmalı. Aksi takdirde sıkı para politikasından bahsetmek, dolarizasyonu düşürmek mümkün olur mu? Olayın bir de kredi faizi boyutu var. Son düzenlemelerle kredi faizleri arttığı için politika faizi ile arasındaki fark arttı. Bu durumda mevduat faizi ile kredi faizinin zıt yönde değişmesini nasıl açıklarız?

Yalçın Karatepe: Emekli aylıklarını %25 artırdıktan 3 hafta sonra enflasyon tahminlerini %58’e çıkardılar.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol