Faiz indirimi başka bahara mı kaldı?

Enflasyon verilerini yorumlayan ekonomistlere göre, rakamlar henüz faiz indirimi için Merkez Bankası'nın işaret ettiği alana gerilemiş değil.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Yıllık enflasyon Ağustos ayında baz etkisi ve sıkılaştırma adımlarıyla %52'nin altına inerken, ekonomistlere göre veriler henüz faiz indirimine işaret etmiyor.

Enflasyon ağustosta aylık yüzde 2.47 oldu. Yıllık enflasyon ise 51.97'ye geriledi. 

Ekonomistler hizmet enflasyondaki katılığın devam ettiği ve çekirdek göstergelerin TCMB'nin faiz indirimi için işaret ettiği alana gerilemediği görüşünde.

TCMB'nin büyük bölümü gelecek yıl olmak üzere faiz indirimlerine gideceği tahmin edilirken Reuters anketine göre 2025 sonuna kadar TCMB'den 20 puandan fazla faiz indirimi bekleniyor.

EKONOMİSTLER NASIL YORUMLADI?

Enflasyon verileri TCMB'nin faiz indirimlerine ne zaman başlayacağını anlamak için yakından izleniyor.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara, "Ağustos'ta mevsimsel etkilerden arındırılmış çekirdek enflasyon (B ve C) yüzde 3'ün üzerinde, hizmet enflasyonu %4'ün üzerinde. Bu aşamada faiz indirimini destekleyecek bir veri yok" dedi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise, "Politika faizinde Eylül ayında da değişim beklemezken, bir süre daha yüzde 50 seviyesinde korunacağı düşüncesindeyiz. Bu sürenin uzunluğu ise, enflasyon ana eğilimi ve enflasyon beklentilerinin TCMB senaryosuna, özellikle 2025 yılı için, uyumu gelişmelerine bağlı olacaktır" dedi.

Reuters anketine göre, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 42,95 ile TCMB'nin yüzde 38 olan tahmininin üstünde gerçekleşmesi bekleniyor. TCMB'nin piyasada iddialı bulunan 2025 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 14 seviyesinde.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol