Fenomenlerin kart ödemeleri takip altında

Ticaret Bakanlığı, marka reklamı yaparak yüzbinlerce lirayı bulan kazanç elde eden sosyal medya fenomenlerini radarına aldı. 

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Şeyma Subaşı, birçok markanın reklamını yapıp 'reklam' olduğunu belirtmediği için 550 bin lira ceza yedi.

Temizlik videolarıyla tanınan ve bu videolarda kullandığı 'foşur foşur' ifadesiyle tanınan Cem Özkök de kendi markasını tanıttığı bir paylaşımında 'reklam' yazmadığı gerekçesiyle 500 bin lira ceza yediğini duyurup isyan etti.

"FENOMEN VE İNFLUENCERLARIN KART ÖDEMELERİ TAKİP ALTINDA"

Sabah'tan Batuhan Altınbaş'ın haberine göre Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav; fenomen ve influencer'lerin banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemelerinin takip altında olduğunu belirterek "Bu alanda kazanımı olan kişilerin tahsilat yönteminin genellikle elektronik ortamlardan üzerinden olması bakanlığın işini kolaylaştırıyor.

Artık bir sektör olarak kabul edilen influencer, tiktoker, youtuber, vlogger, blogger gibi yeni oluşumlar ve kendi web sitesi üzerinden Google Adsense reklamları üzerinden gelir elde edenler de vergi mükellefi olarak kabul edildi. Dijital eğitim platformlarından elde edilen gelirler ise sosyal medya kazanç istisnası kapsamına alındı." dedi.

"KAZANÇ 3 MİLYONU AŞTIĞINDA GELİR VERGİSİ VERMEK ZORUNLU"

Denomenlerin kazançlarının 3 milyon lirayı aşması durumunda vergi vermelerinin de zorunlu olduğunu vurgulayan Sanlav, "Fenomenlerin anlaşmaları genelde ücret karşılığı olurken, satış komisyonu, ürün ya da indirim kodu alanlar da var. Bu durum maliyenin sosyal medya fenomeninin kazancına ulaşmasını zorlaştırdığı için sosyal medya fenomeninin mal veya hizmet rayiç bedelini bularak, tanımlı banka hesabına kendisinin yatırması gerektiriyor.

Fenomenin kazancı 3 milyonu aştığında beyanname vererek gelir vergisi ödemek zorunda. Tutarın aşılmadığı durumda, kişiler bu gelirlerini beyan etmedikleri gibi, başka gelirleri için beyanname vermeleri durumunda da bu geliri beyannameye dahil etmeyecekler. Bu durumda yıl boyunca banka tarafından uygulanan yüzde 15'lik stopaj kesintisi vergi niteliği taşıyacak. Şu ana kadar yapılan incelemelerde, fenomenlerin neredeyse tamamının bu vergiyi ödemedikleri görüldü. Maliye, fenomenlerden tahakkuk edilemeyen vergiyi, vergi cezasıyla birlikte gecikme faiziyle birlikte tahsil edecek." şeklinde konuştu.

"CEZA ALMAMAK İÇİN REKLAM İÇERİKLERİ BELİRTİLMELİ"

Dijital İletişim Profesörü Ali Murat Kırık ise, kullanıcıların para cezası yememeleri için paylaştıkları gönderilerde sponsorlu veya reklam içeren bir öğe varsa bunu açıkça belirtilmeleri gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Kırık; "Son dönemde, Ticaret Bakanlığı tarafından sosyal medya içerik üreticilerine uygulanan para cezaları genellikle gizli reklam ve yanıltıcı tanıtımlardan kaynaklanıyor. İçerik üreticilerinin ceza almamak için en önemli adımlardan biri, sponsorlu içeriklerin ve iş birliklerinin açıkça belirtilmesidir.

Sosyal medya paylaşımlarında, sponsorluk anlaşmaları veya reklam içerikleri net bir şekilde "sponsorlu" veya "iş birliği" gibi etiketlerle işaretlenmelidir. Bu sayede takipçiler, hangi içeriklerin reklam olduğunu ve hangi ürünlerin tanıtıldığını rahatlıkla anlayabilir." açıklamasında bulundu.

"ÜRÜN TANITIMINDA YANILTICI BİLGİLER VERMEKTEN KAÇINILMALI"

Fenomenlerin cezaya çarptırılmamaları için paylaşımlarında yer verdikleri ürünler hakkında yanıltıcı bilgiler vermekten kaçınmalarını tavsiye eden Kırık, "Ayrıca, içerik üreticileri, reklam ve sponsorluk konusunda şeffaflık sağlamakla kalmayıp, bu tür içeriklerin yasal düzenlemelere uygun olduğundan da emin olmalıdır.

Ürün veya hizmetlerin tanıtımında yanıltıcı bilgiler vermekten kaçınmak, doğru ve güvenilir bilgi sunmak da büyük önem taşır. İçerik üreticileri, düzenli olarak Ticaret Bakanlığı'nın ilgili düzenlemelerini ve güncellemeleri takip ederek, olası cezalardan kaçınabilir ve yasal yükümlülüklerini yerine getirebilir." ifadelerini kullandı.

"REKLAM KURULUNUN BELİRLEDİĞİ STANDARTLARA UYULMALI"

Ticaret Bakanlığı'nın yanı sıra, Reklam Kurulu tarafından alınan kararların da sosyal medya içerik üreticilerini doğrudan etkileyebileceğini söyleyen Kırık, "Reklam Kurulu, özellikle gizli reklamlar ve yanıltıcı tanıtımlar konusunda sıkı denetimler yapmaktadır ve bu kurallara uymayan içerik üreticilerine cezai yaptırımlar uygulayabilir.

İçerik üreticileri, bu kararları dikkatle takip ederek, reklam ve sponsorluk içeriklerini şeffaf bir şekilde belirtmeli, ürün veya hizmet tanıtımlarında doğru ve açık bilgi sunmalıdır. Reklam Kurulu'nun belirlediği standartlara uygunluk sağlamak, olası para cezalarını ve diğer yaptırımları önlemenin yanı sıra, takipçilerin güvenini de artırır." diye konuştu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol