FT: Türk zenginler altına hücum ediyor, küresel talebi Türkler patlattı

The Financial Times gazetesi, Merkez Bankası'nın altın alımlarının yavaşlamasına rağmen kişi ve şirketlerin külçe altına olan talebinin altın fiyatlarını yüksek tuttuğunu yazdı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Financial Times, Türkiye'deki seçim öncesi ve sonrasında Türk şirketleri ve zenginlerinin altına olan talebindeki artışa ilişkin bir makale yayımladı. Gazete, söz konusu yükselişin küresel talepteki yüzde 7'lik artışın en önemli sebebi olduğunu yazdı.

ABD'nin önde gelen finans gazetelerinden Financial Times (FT) Türkiye'deki 'altına hücum'u yazdı. 'Banka alımları yavaşlarken zengin Türk alıcılar altın fiyatını destekliyor' başlıklı makalede, özellikle Türk milyonerlerin ve şirketlerin mayıs ayındaki seçimler öncesinde ve sonrasında altına yöneldiği vurgulandı. FT, küresel ölçekte külçe altına olan talebin hazirandan önceki üç aylık dönemde yüzde 7 artarak 1255 tona yükselmesinin en önemli sebebi olarak da Türkiye'deki altına yönelik talep artışını gösterdi.

'İNSANLAR PARA BİRİMİNDEKİ ZAYIFLIĞA KARŞI KORUNMAYA ÇALIŞIYOR'

Türk Lirası'nın rekor düzeyde düşük seviyelere gerilemesiyle değer saklama aracı olarak tezgâh üstü piyasalarda (OTC) altına yöneliş olduğunu aktaran gazete, Dünya Altın Konseyi'nin üç aylık raporunda baş piyasa stratejisti John Reade'in, "355 tonluk OTC talebinin üçte birinden fazlasının Türkiye'den kaynaklandığını tahmin ettiğini" aktardı. Reade verilerle ilgili olarak, "İnsanlar para birimindeki zayıflığa karşı korunmaya çalışıyor" yorumunu yaptı.

TÜRKİYE MERKEZ BANKASI 'ANOMALİSİ'

Bununla birlikte, Türkiye Merkez Bankası'nın altın alım-satımını 'anomali' diye niteleyen Reade, Merkez Bankası'nın 2023'ün ilk yarısındaki rekor alımlarına rağmen iç yatırım talebini karşılamak için altın satmasıyla, alımların hızının ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 35 yavaşlayarak 103 tona gerilediğini vurguladı.

Türkiye, seçim döneminde cari açığını kontrol altına almak amacıyla altın ithalatını geçici olarak yasaklamıştı. Uzmanlar, Türkiye'nin haziran ayından bu yana altın alımlarına yeniden hız verdiği yorumunu yapıyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol