İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında öldü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin kaza geçirmesi sonucu İran lideri Reisi hayatını kaybetti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

İran Cumhurbaşkanı Reisi, helikopter kazası sonucu hayatını kaybetti. İranlı bir yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve dışişleri bakanı, yoğun sis altında dağlık araziyi geçerken helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Devlet medyası da İran cumhurbaşkanını taşıyan helikopterin düşmesinden sonra hayatta kalanların bulunmadığını bildirdi.

Reisi'yi taşıyan helikopterde, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de bulunuyordu.

İran devlet televizyonuna konuşan Ahmad Vahidi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülke sınırında baraj açılışına katılan Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter konvoyunun dönüş yolunda kötü hava koşulları nedeniyle kaza geçirdiğini açıklamıştı. 

Günün ilk ışıklarıyla birlikte İran Kızılayı, Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopterin enkazına ulaştı. Arama kurtarma ekipleri, bir tepe üzerinde olduğu fotoğraflanan enkaz bölgesine varmaya çalışıyor. Helikopterdekilerin sağlık durumuna ilişkin bir açıklama henüz yapılmadı.

İLK BELİRLEMELERDE YAŞAM BELİRTİSİ YOK!

Enkazın bulunmasıyla birlikte yardım ekipleri kaza alanına intikal ederken, gazeteciler enkazın üzerinde drone yardımıyla çekim yaptı. İlk incelemelerde helikoptere ait çok sayıda parçanın etrafa saçıldığı görülürken, herhangi bir yaşam belirtisine rastlanmadı.

"AMBULANSLARI DUYABİLECEK UZAKLIKTALAR"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Seferi Tebriz Cuma İmamı ile iletişim kurduklarını duyurdu. Basın açıklaması yapan Seferi: “Tebriz Cuma İmamı ile iki kez temas kurabildik. Bize durumunun kötü olduğunu ancak ambulansları duyabildiğini söyledi” diyerek ekiplerin enkaza yakın olduğunu belirtti.

Görüntüler ve videoları inceleyen uzmanları, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve eşlikçilerinin ABD yapımı Bell 212 tipi bir helikoptere bindiklerini doğruladı.

İki kanatlı hava aracı, bir pilot ve 14 yolcu ile birlikte 15 koltuk kapasitesine sahip orta büyüklükte bir helikopter.

Reisi'nin helikopterinde uçuş ekibi ve olası güvenlik personeli de dahil olmak üzere kaç kişinin bulunduğu bilinmiyor.

İki kanatlı hava aracı, bir pilot ve 14 yolcu ile birlikte 15 koltuk kapasitesine sahip orta büyüklükte bir helikopter.

İRAN DEVLET TELEVİZYONU: HELİKOPTERİN YERİ BULUNDU

İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetini taşırken kazaya uğrayan helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi.

TÜRKİYE ARAMA ÇALIŞMALARI İÇİN EKİP GÖNDERDİ

Türk diplomatik kaynakları, MEE'ye yaptığı açıklamada Tahran'ın yardım istemesinin ardından Türkiye'nin arama ve kurtarma operasyonlarına yardım etmek için harekete geçtiğini ve bölgeye bir ekip gönderdiğini belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri, İran'ın bölgeye gece görüşlü helikopter istediğini belirtirken, Van ve Erzurum AFAD il müdürlüklerinden 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 aracın bölgeye gitmek üzere yola çıktığı aktarıldı.

HAMANEY'DEN İLK AÇIKLAMA: "ÜLKENİN İŞLERİNDE AKSAKLIK OLMAZ"

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yaşadığı kazaya ilişkin "Yüce Allah'ın sevgili Cumhurbaşkanımız Raisi'yi ve arkadaşlarını milletin kollarına sağlıkla kavuşturmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Hamaney, olası bir kötü haberde ise ülkenin işlerinde bir aksama olmayacağını belirtti.

REUTERS: DÜŞEN HELİKOPTER BULUNDU

Reuters, saatlerdir yürütülen arama kurmar çalışmaları sonucunda İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin de içinde yer aldığı helikoptere ulaşıldığını açıkladı. Reisi ve beraberindeki heyetin sağlık durumuna ilişkin bir açıklama yapılmadı.

İran ajansları, helikopterin enkazının bulunduğuna ilişkin haberleri yalanladı.

ERDOĞAN'DAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan helikopter kazası nedeniyle sosyal medya hesabından geçmiş olsun mesajı paylaştı.

Yayınlanan mesajda "İran Cumhurbaşkanı, kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür.

Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Komşumuz, dost ve kardeş İran halkına ve hükûmetine milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden bir an önce iyi haberler almayı umuyorum." ifadelerine yer verildi.

İŞTE O HELİKOPTERDE BULUNAN İSİMLER:

İran medyasına göre Dezmar ormanlarında düşen helikopterin yolcuları şu şekilde:

- Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi
- Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan
- Tebriz Camii İmamı Ayetullah Haşimi
- Doğu Azerbaycan Eyaleti Valisi Malik Rahmeti

"BENİM İÇİN DUA EDİN"

Kaza sonrası İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda "Benim için dua edin" mesajları ile İran halkına çağrı yapıldı.

İRANLI LİDERLER DAHA ÖNCE DE HELİKOPTER KAZALARI YAŞADI

İran'ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı taşıyan helikopter de 2013 yılında zorunlu iniş yapmıştı.

1980 yılında İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Bani Sadır da benzer bir kazadan sağ kurtulmuştu.

Reisi, Aliyev ile birlikte Azerbaycan-İran sınırında Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışına katılmıştı.

HAMAS: KALBİMİZ İRAN HALKIYLA BİRLİKTE

Helikopter kazasının ardından açıklamalarda bulunan Hamas sözcüsü İzzet el-Rashq, "Kalbimiz dost ve kardeş İran halkıyla birlikte. Yüce Allah'tan cumhurbaşkanına, dışişleri bakanına ve arkadaşlarına merhamet ve şefkat diliyoruz." ifadelerini kullandı.

AZERBAYCAN'DAN DÖNÜYORDU

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iki ülke sınırında bir araya gelerek ülkelerinin ortak projesi Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yaptı.

Reisi, burada yaptığı konuşmada, Aliyev'le yeniden bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Reisi'nin helikopteri bu açılıştan dönerken kaza yaptı. 

ŞİMDİ NE OLACAK?

İran İslam Cumhuriyeti anayasasının 131. maddesine göre, cumhurbaşkanının görevi başında ölmesi halinde, tüm devlet meselelerinde son sözü söyleyen İran Dini Lideri Hamaney'in onayıyla cumhurbaşkanı birinci yardımcısı görevi devralacak.

Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı, meclis başkanı ve yargı başkanından oluşan bir konsey, en fazla 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanı için bir seçim düzenlemek zorunda.

Mevcut takvime göre ise, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2025 yılında yapılması planlanıyor.

NE OLMUŞTU?

İran devlet televizyonu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin içinde bulunduğu konvoydaki helikopterlerden birinin kaza geçirdiğini duyurdu. Aynı helikopterde, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da bulunduğu ileri sürülmüştü.

Konvoyda 3 helikopterin bulunduğu, bazı bakan yetkilileri taşıyan 2 helikopterin güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaştığı aktarıldı.

İran’ın Doğu Azerbaycan Valiliği, "Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kazasıyla" ilgili henüz “olası ölü ve yaralılar” hakkında bilgi veremeyeceklerini açıkladı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol