Maliye'den 2 firmaya 7 milyar TL rekor ceza

Hazine ve Maliye Bakanlığı yürüttüğü vergi incelemeleri kapsamında 2 firmaya 7 milyarlık ceza kesti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Maliye, demir-çelik sektöründeki 2 firmaya 7 milyar TL ile rekor ceza kesti. Vergi incelemesinin yanı sıra Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da aklama suçu incelemesi yapıyor.

NTV'nin haberine göre, demir-çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozan, sektördeki firmaları devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan şirketler üzerinden sahte faturalar ile kamuyu zarara uğratan ve haksız kazanç sağlayan firmalar nezdinde Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na bağlı Vergi Müfettişleri tarafından yürütülen incelemeler tamamlanmaya başladı.

Kaynaklar, iki büyük firma nezdinde yaklaşık olarak 7 milyar TL cezalı tarhiyat önerildiğini belirtiyor.

Demir-çelik piyasasını kayıtlı hale getirmek noktasında oldukça kararlı olan Maliye, sürekli gözetim ve kontrol araçlarıyla piyasayı yakından takip ediyor.

İnşaatlarda kullanılan demirlerin üretim aşamasından son kullanım aşamasına kadar olan sürecin izlenebilir hale getirilmesini amaçlayan inşaat demiri izleme sistemi de bunlardan birisi.

Ayrıca kaynaklar, büyük üretici firmalar nezdinde Vergi Müfettişleri tarafından fiili sayımlar yapıldığını ve devamının geleceğini belirtiyor.

ŞİRKETLERDEN AÇIKLAMA

Demir-çelik sektöründe iki şirkete rekor vergi cezası uygulandığı haberi sonrasında Türkiye'de sektörün iki önemli şirketinden konuyla ilgileri olmadığına ilişkin açıklama geldi.

OYAK Maden Metalürji şirketlerinden Erdemir ve İsdemir, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) ayrı ayrı yaptıkları açıklamada ilgili haberlerde bahsi geçen firmalar arasında şirketlerinin bulunmadığını bildirdi.

NE OLMUŞTU?

7 milyar lira ceza kesilen 2 şirketin adı açıklanmadı. Ancak 2022 yılında Demir-çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden sahte faturalarla kamuyu 25 milyar lira zarara uğratan firmalara yönelik “Demir Yumruk” operasyonu düzenlenmişti.

Demir-çelik fiyatlarını manipüle eden, tam 105 milyar liralık sahte faturayla kamuyu 25 milyar zarara uğratan Erol Evcil adıyla bilinen Erol Eşrefoğlu, Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak liderliğini yaptığı 3 suç örgütüne operasyon düzenlenmişti.

Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı şafak baskınları yapılan Demir Yumruk operasyonunda 310 şüpheli yakalanarak gözaltına alınırken konut, işyeri ve fabrika gibi toplam 261 taşınmaza, 327 araca, 8 bin 690 hesaba ve Erol Evcil'in özel jetine el konulmuştu.

Operasyonda Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil) da aralarında olduğu üç ayrı suç örgütünün lideri ile birlikte 250 kişi gözaltına alınmıştı.

Bu çalışmaların sonucunda demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren üç ayrı suç örgütü tespit edildi.

25 milyar liralık kamu zararı

Suç örgütlerinin, “demir-çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozdukları, sektördeki diğer firmaları devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları, sahte fatura düzenleyerek üçüncü şahıslar üzerinden kurdukları paravan şirketler aracılığıyla haksız kazanç sağladıkları” belirlenmişti.

Firmaların düzenledikleri 105 milyar liralık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattıkları tespit edilmişti.

"Benim sadece vergi borcum vardır"

Demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik "Demir Yumruk" operasyonunda gözaltına alınan Erol Evcil (Eşrefoğlu) savunmasında, devleti dolandırma gibi bir niyetinin olmadığını, vergi kaçırmadığını, ancak 3 milyar 9 milyon liralık vergi borcunun bulunduğunu söylemişti.

Fabrikaların 2006 ve 2015 yılları arasına ait vergi borçlarının biriktiğini ifade eden Evcil, "Bunların vergi borcu 3 milyar 9 milyon civarındadır. Bu borç oluştuğunda 10 yıl tutuklu kalmıştım. Daha önce 'çete kurmak' ve 'dolandırıcılıktan' yargılandım, beraat ettim. Dolandırıcılık amacıyla hiçbir şey yapmadım. Vergi borçlarımın olduğu 2 şirket vardır. Sivas'taki demir çelik fabrikasında beraat ettiğim dosya kesinleşmediği için üzerinde tedbir vardır. Devleti dolandırma gibi bir niyetim yoktur. Benim sadece vergi borcum vardır" savunmasını yapmıştı.

ERYILMAZ VE BERABERİNDEKİ 9 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Operasyonda aralarında Kayserili iş adamı Hüseyin Eryılmaz'ın da aralarında bulunduğu 42 kişi emniyetteki işlemlerinin aradından adliyeye getirildi.

Cumhuriyet savcısı ifadelerinin ardından Eryılmaz'ın da olduğu 17 şüpheliyi tutuklama, 25'ini ise adli kontrol şartı talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti.

Şüphelilerden, Ahmet Kurtuluş, Ahmet Nayansak, Hulusi Belgü, İhsan Göymen, Muzaffer İzgi ve Yılmaz Altın Budak, sulh ceza hakimliği tarafından 'Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık' ile Suç işlemek aracıyla kurulan örgüte üye olmak' suçlarından, Hüseyin Eryılmaz, Mustafa Kırsaç, Reşat Somtaş ve Soner Eryılmaz ise 'Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık' ile 'Suç işlemek aracıyla örgüt kurmak' suçlarından tutuklanmıştı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol