Mehmet Cengiz bakır madeni için harekete geçti

İktidara yakınlığıyla bilinen müteahhit Mehmet Cengiz’e ait şirketlerden Eti Bakır AŞ Elazığ'da bakır madeni kuruyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

İktidara yakın müteahhitlerden Mehmet Cengiz’e ait şirketlerden Eti Bakır AŞ, Elazığ’da bakır madeni kurmak için harekete geçti.

409 futbol sahası büyüklüğündeki hazine, orman, tarla ve şahıs arazilerinden oluşan alanda yeraltı bakır madeni kuracak.

Sözcü'den Evren Demirdaş'ın haberine göre aldığı ihaleler, ve siyasetle olan bağlantıları ile gündemden düşmeyen Mehmet Cengiz'e ait şirketlerden Eti Bakır AŞ. maden için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptı.

Başvuru sonrasında bakanlık, proje için 27 Ağustos’ta İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nun (İDK) toplanacağını açıkladı. 

MUHALEFETTEN TEPKİ: YERALTI MADENLERİ DEVLET ELİYLE ÇIKARTILMALI

Yeraltı madenlerinin devlet tarafından çıkartılması gerektiğini belirten  Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş, “Maden ilçesinde daha evvel çok muazzam bir projeyi 2 milyar dolar gibi komik bir rakama alan Cengiz Holdingin 290 hektarlık bir alanda yeniden bir bakır madencilik işi için Çevre Şehircilik Bakanlığına izin için başvurduğuna dair haberler yapıldı. Biz bu noktada Yeniden Refah Partisi olarak yeraltındaki madenlerimizin çıkartılması, bu ekonomiye katma değere dönüştürülmesi, ülkemize döviz girdisinin artırılması açısından desteklediğimizi tabii ki her platformda ifade ettik" dedi.

Karakuş şu ifadeleri kullandı:

-Fakat bizim yeraltı madenlerini çıkartılırken, işlenirken, katma değere çevrilirken en önemli hassasiyetlerimizden birincisi öncelikli olarak bu yeraltı madenlerinin devlet eliyle çıkartılıp yine devlet eliyle katma değeri yüksek ürün haline getirilip yani baz madde olarak yurtdışına ihraç etmek yerine  katmak değeri yüksek olarak yurtdışına ihraç edilmesi yönünde bir parti politikamızın olduğunu belirtmiştik.

-Ne yazık ki mevcut iktidarın bu şekilde bir talebinin olmadığı, politikasının olmadığı görülmektedir.

-Bu noktada madem böyle bir politikaları yok ise biz bu tarz yerlerin daha evvelde olduğu gibi adrese teslim beş paraya verilmesi yerine en azından ilan edilerek yine birilerine özel şartnameler yapmak yerine genel katılım ve rekabetin sağlanacağı güzel bir şartnamede ülkemizden herkesin davet edilip devletimize çıkartılan madenden alınacak pay oranında da yine ilk defa izin verilmesi hususunda hazineye girecek toplu para konusunda da rekabetin sağlanarak devletimizin en üst seviyeden gelir ve menfaat temin etmesinin sağlanması gerekiyor.

-Bu şekilde Cengiz Holdinge daha evvel çıkartılacak madene yeraltı zenginliğine göre beş paraya verilen bir yerin bir benzerinin bugün ikinci defa Maden ilçemizde gerçekleştirilmesinin karşısında olduğumuzu bu konunun gerek siyasi gerek hukuki olarak takipçisi olduğumuzu tüm kamuoyunun bilmesini talep ediyorum.

MİLYARLIK İHALE YİNE CENGİZ’E GİTMİŞTİ

2022 yılında yine Elazığ'ın Maden ilçesi Kısabekir Köyü'ndeki bakır, kobalt, kurşun, çinko ve demir maden rezervlerinin çıkarılması ve işletilmesi ihalesini 2 milyar 205 milyon TL'ye Port Madencilik A.Ş. firması kazanmıştı.

Port Madencilik şirketinin  Cengiz Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Port Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şeref Cengiz’e ait olduğu ortaya çıkmıştı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol