Memur ve emekliler ne kadar zam alacak? Zam oranı kesinleşti

TÜİK Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre TÜFE aylık bazda yüzde 4,75 arttı. Emekliye ek zam çalışması sürerken Ocak 2024’te yapılacak artış için 3 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı oranı netleşti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Milyonlarca memur ve emeklileri ilgilendiren eylül ayı enflasyon rakamları belli oldu.

Eylül ayında enflasyon yüzde 4,75 artarken, yıllık bazda yüzde 61,53'e yükseldi. Bu verilere göre temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 3 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 25,11 olarak gerçekleşti.

Bu oran memur ve emeklileri yakından ilgilendiriyor. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar. Temmuz ayında yüzde 6'lık sözleşme zammı alan memur ve emekliler bu oranı aşan miktarda enflasyon farkına hak kazanacak.

Eylül sonu itibarıyla bu rakam yüzde 18'i aşmış durumda. Net rakam ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için durum farklı. Bu kapsamdaki emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. 

Yılın ikinci yarısında üç aylık veri açıklandığı için şimdiden yüzde 25,11'lik zam imkanı doğdu. Yılın kalan üç ayına ilişkin verilerin açıklanmasıyla zam oranı netleşecek.

4 Ocak 2024'te açıklanaacak enflasyon oranıyla zam oranları netleşecek. Hükümetin bu oranların üzerine refah payı ekleme ihtimali de bulunuyor.

Emekliye ek zam için formül arayışları sürerken, çalışmalar Meclis’in açılması ile beraber hız kazandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün ‘Emekliye yılbaşından önce müjde olur mu?’ sorusuna ‘İnşallah’ yanıtını vererek milyonların beklentisini yükseltmişti. 

Emekli maaşı için yapılacak iyileştirmede özellikle düşük aylık alan kesimin gözetileceği ifade ediliyor. Çalışmalarda emeklilerin kök aylıklarına seyyanen artış ya da oransal zam yansıtılması gündeme gelirken, en düşük emekli aylığı ödemesinin de yükseltilmesi söz konusu olabilir.

Bunun yanında 5 bin liralık Cumhuriyet ikramiyesi de gündemde. Tüm bunlar göz önüne alınarak en düşük emekli maaşının 10.000 TL seviyelerine yükseltilmesi öngörülüyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol