Merkez Bankası faiz indirimine ancak temmuzdan sonra başlayabilir

Gedik Yatırım analistleri 2021 için enflasyonda düşüş trendinin yılın ikinci yarısı olmasını beklerken Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine ise temmuz sonrası geçebileceğini belirtti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Gedik Yatırım, 2021 Yılı Strateji Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, Merkez Bankası’nın 2021’in Temmuz ayına kadar politika faizini mevcut yüksek seviyelerinde tutmasının ardından TL’deki istikrar korunabilirse, bir faiz indirim süreci başlayabilir. Bunun da politika faizini sene sonuna kadar yüzde 12,5-13 seviyelerine indirebileceği düşünülüyor.

Para politikasında sıkı duruşun korunması, cari açıktaki gerileme ve reel kurun tarihi diplerine yakın seyretmesi nedeniyle, kısa vadede TL’deki güçlenme eğiliminin devam edebileceği ve 2021 yılında görece daha stabil bir yıl geçirebileceği belirtiliyor.

Raporda gecikmeli kur etkileri ve olumsuz baz etkisi nedeniyle TÜFE enflasyonunun mart/ nisan aylarında yüzde 15’li seviyelere yaklaşması beklenirken, TL’deki istikrarın korunmasına bağlı olarak, özellikle yılın ikinci yarısında düşüş trendine girmesi mümkün. Böylece TL’nin yılı yüzde 11-11,5 civarında tamamlayabileceği dile getiriliyor.

Raporda öne çıkan beklentiler şöyle:

• TL’deki istikrarın korunması enflasyonda yeniden bir düşüş trendine girilmesi açısından kritik önemde olacak.

• Gecikmeli kur etkileri ve olumsuz baz etkisi nedeniyle enflasyonun mart/nisan aylarına kadar yükselmeye devam etmesi ve yüzde 15’li seviyelere ulaşması bekleniyor.

• TL’deki istikrar korunabilirse, TÜFE enflasyonu özellikle yılın ikinci yarısında düşüş trendine girerek yılı yüzde 11,0-11,5 civarında tamamlayabilir.

• Dolar/TL kuru 2021 sonunda 8,25, yıl ortalaması olarak da 7,90 seviyelerinde gerçekleşebilir.

• TCMB’nin 2021’in Temmuz ayına kadar politika faizini yüzde 17-18 seviyelerinde tutması bekleniyor. Bu süreçte TL’deki istikrar korunabilirse, sonrasında bir faiz indirim süreci başlayabilir ve politika faizi sene sonuna kadar yüzde 12,5-13,0 seviyelerine inebilir.

• 2021 yılına ilişkin GSYH büyümenin yüzde 2,5-3,0 civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

• Cari açığın 2020 sonunda yaklaşık 39 milyar dolara (GSYH’nin yüzde 5,6’sı), şubat/mart ayı itibariyle de 40-41 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

 

Dünya

 

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol