Merkez Bankası geri adım atabilir!

Enflasyon beklentilerindeki büyük farklar hem vatandaşın hem de üreticinin kafasını karıştırıyor. Bu nedenle ekonomistler ve reel sektör temsilcileri, kasım ayında yapılması beklenen faiz indiriminin bir süre daha ertelenebileceği görüşündeler.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

İstanbul Ticaret Oda­sı verilerine göre, Ey­lül 2024’te perakende fiyatları yüzde 3,9 artarken yıllık enf­lasyon yüzde 59,18 seviyesine ulaştı.

Ağustos ayında açıklanan yüzde 61,57’lik oranla karşılaş­tırıldığında her ne kadar bir yavaşlama olduğu görülse de fiyat artışlarının sektörel farklılıklar gösterme­si, gıda, giyim ve konut gibi temel harcama kalemlerinde artışın hız kes­memesi, tüketici üzerindeki baskıyı arttırıyor.

OVP BEKLENTİSİ REVİZE EDİLDİ

Eylül ayı başında açıklanan OVP’de 2024 için yıllık enflas­yon hedefi yüzde 41,5 olarak revize edildi. Önceki OVP’de bu oran yüzde 33'tü. Önceki OVP’de yüzde 15,2 olarak be­lirlenen 2025 enflasyon hede­fi de yüzde 17,5’e yükseltildi. 2026 için ise yüzde 8,5 olan he­def, yüzde 9,7’ye çıkarıldı.

DEZENFLASYON İÇİN ERKEN

Konuyla ilgili konuşan Ekonomist Prof. Dr. Sinan Alçın, şunları kaydetti:

"Enflasyon genel olarak düşüş eğiliminde olsa da, TCMB'nin belirttiği şekilde bir dezenflasyon sürecinin başladığını söylemek için henüz erken. 2023 Temmuz ve Ağustos ayları en yüksek enflasyon oranlarının görüldüğü dönemlerdi. Bu nedenle, bu yıl bu aylarda baz etkisiyle daha büyük bir düşüş bekleniyordu.

Ancak temmuz ve ağustosta yüzde 8-9'luk bir geri çekilme yerine yüzde 2,5-3 civarında artışlar yaşandı, bu da beklenen düşüşün sınırlı kaldığını gösteriyor. Özellikle yönetilen fiyatlar, örneğin doğal gaz ve elektrik gibi, kira artış sınırının kaldırılması konut fiyatlarını artırdı"

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNİ ÖTELEYEBİLİR

Ekonomistler ve sektör temsilcileri, Merkez Bankası'nın kasım ayında faiz indirimine girebileceğini öngörüyordu. Merkez Ekonomist Hikmet Baydar ise Merkez Bankası'nın faiz indirimini öteleyebileceğini kaydederek şunları söyledi;

"İstanbul Ticaret Odası ve e Türkiye İstatistik Kurumu farklı yöntemler kullanarak veri topluyor, bu da sonuçların tutarsız olmasına neden oluyor. Örneğin, İTO'nun açıkladığı geçim endeksi enflasyonu yüzde 3.90 iken, TÜİK'in verisinin yüzde 2 civarında olması bekleniyor.

Enflasyon verilerinin doğruluğu, özellikle kamunun ve piyasanın aynı veriyi paylaşabilmesi açısından kritik. Hesaplama modellerindeki bu tutarsızlıklar, kamuoyuna daha ayrıntılı açıklanmadığı sürece enflasyon verilerine olan güvenin azalmasına neden oluyor. Enflasyon yüzde 3 civarında gelirse, TCMB'nin faiz indirim beklentileri de ertelenebilir"

"ERKEN FAİZ İNDİRİMİ GÜVENSİZLİK YARATABİLİR"

Stratejist Emrah Lafçı ise beklenen enflasyon oranları arasındaki farka dair şunları kaydetti:

"Enflasyon yüksek seyretmeye devam eder­ken faiz indirimi yapılma­sı, piyasalarda siyasi baskı ile faiz indirimi yapılacağı algısını güçlendirebilir. Si­yasi otoritenin müdahale ihtimali, geçmişte yaşanan tecrübelerden dolayı ta­mamen göz ardı edilemez.

Eğer bu hedef­lerde başarı sağlanamaz­sa, para politikası üzerinde­ki baskı artabilir ve güven erozyonu yaşanabilir"

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol