Murat İlbak'tan peş peşe atılım: Önce CNBC-E, şimdi de Şekerbank

Şekerbank'dan KAP'a yapılan bildirimde bankanın ödenmiş sermayesinin yüzde 12,06’sına karşılık gelen hissesinin İlbak Holding’e devrine ilişkin sürecin başladığı duyuruldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

1953 yılında Pancar Kooperatifleri Bankası adıyla şeker pancarı üreticisinin finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Eskişehir'de kurulan, 2004 yılında genel müdürlüğünü İstanbul’a taşıyan ve 1997 yılında halka arz edilen Şekerbank ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Şekerbank, Samruk-Kazyna Invest LLP'nin sahibi olduğu ve bankanın ödenmiş sermayesinin yüzde 12,06'sına karşılık gelen hissenin maden, medya, pazarlama iletişimi, baskı hizmetleri, turizm, yayıncılık, gayrimenkul ve hızlı tüketim gibi alanlarda yatırımları bulunan İlbak Holding A.Ş'ye devrine ilişkin sürecin başladığını duyurdu.

Konuyla ilgili bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan bildirimde şu ifadeler yer aldı:

"Bankamıza yapılan bildirim uyarınca, Samruk-Kazyna Invest LLP'nin sahibi olduğu ve Bankamızın ödenmiş sermayesinin %12,06'sına tekabül eden hissenin İlbak Holding A.Ş.'ye devrine ilişkin olarak, Taraflar, diğer koşulların yanında öncelikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun onayı şartına bağlı olmak kaydıyla anlaşarak süreci başlatmışlardır."

1.4 MİLYARLIK SATIN ALMA

İlbak Holding’in alacağı açıklanan hisselerin piyasa değeri de 1 milyar 387 milyon TL’ye denk geliyor.

Söz konusu hisselerin devri başta BDDK olmak üzere gerekli izinler alındıktan sonra gerçekleşecek. 

Şekerbank’ta Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam S.G..Y.S. Vakfı’nın yüzde 30.62, Şekerbank Türk Anonim.Şirket Pers.Sos.Sig.San.Vakfı’nın yüzde 6.59 payı bulunuyor. Bankanın yüzde 50.73’ü de halka açık.

ÖNCE CNBC-E ŞİMDİ ŞEKERBANK

İlbak Holding son olarak 2023 yılında Türkiye yayın haklarını satın aldığı CNBC-E’nin yeniden yayına başlaması ile gündeme gelmişti.

Murat İlbak’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu holdingin bünyesindeki Ströer Kentvizyon firması, İstanbul ve Ankara’daki billboard, otobüs durağı ve açık hava reklam işlerini de yapıyor.

MADEN İŞLETMESİNE ORTAK

İlbak Holding, Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en büyük bakır ihracatçısı olan Acacia Madencilik şirketine 2011’de ortak oldu.

REKLAMCILIK SEKTÖRÜNDE LİDER

Havalimanlarında reklam alanlarının satış faaliyetlerini Portline şirketiyle yürüten İlbak Holding, üniversitelerde de reklam alanlarının satışını Üniversite Medya adıyla yürütüyor.

Ayrıca Ankara'da ve İstanbul'da otobüslerin reklam alanlarının satış faaliyetlerini Outbox şirketi bünyesinde gerçekleştiriyor.

BİLGİ ÜNİVERSİTESİ İHALESİYLE İLGİLENDİ

İlbak Holding ayrıca 2019’da Türkiye’nin önde gelen özel üniversitesi Bilgi Üniversitesi’ni satın almakla ilgilendi. Ancak üniversite daha sonra Can Holding tarafından 90 milyon dolara satın alındı.

İLBAK HOLDİNG’İN FAALİYET YELPAZESİ

İlbak Holding çatısı altındaki İlan Marble, TETE Albania, Acacia Maden İşletmeleri A.Ş, Kayın Madencilik ve MMİ şirketleriyle madencilik sektöründe öne çıkan bir marka olarak yer almayı başarmıştır.

İlbak Holding, Kastamonu ve Konya illeri başta olmak üzere Türkiye ve Arnavutluk'ta aktif olarak maden üretimi gerçekleştirip ihracat yapmaktadır.

İlbak, uzun yıllara dayanan deneyimi, zengin envanteri, alanındaki uzman ekibi ve kurumsal yapısı sayesinde Açıkhava medya sektöründe öncü role sahiptir.

Türkiye’de 2022 yılı ilk yarıyıl Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’na göre; medya yatırımları 12 milyar 766 milyon TL, reklam yatırımları 4 milyar 341 milyon TL olarak açıklandı. 2022 ilk 6 ay medya ve reklam yatırımları toplamda 17 milyar 107 milyon TL olarak gerçekleşerek 2021 ilk yarıyıl yatırımlarına göre %66 büyüme kaydetti. Dijital envanteri ve geleneksel mecraların yanı sıra dijitalle de bütünleşebilme özelliği ile Açıkhava reklamveren açısından vazgeçilmez ve ikame edilmez bir mecradır. Açıkhava pastasının içinde %52’lik payı 420 milyon TL ile reklam üniteleri alırken, Büyük Alanlar 204 milyon TL ile %25’lik paya, Dijital Açıkhava ise 186 milyon TL ile %23’lük paya sahip olmuştur.

Holding bünyesinde yer alan ajanslar; markaları tüketicileri ile en doğru şekilde buluşturmak amacıyla stratejiden planlamaya, satın almadan uygulamaya, her alanda uzmanlaşmış kadroları ile hem dijital planlama, hem de geleneksel mecra planlaması ile markalara tam servis hizmeti veren iletişim ajanslarıdır. Şirket,1 Aralık 2021 tarihinden itibaren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmektedir. Türkiye’de halka arz edilen ilk ve tek Medya Planlama ve Satın Alma Ajansıdır.

İlbak Holding'in sahip olduğu Büyük Baskı Merkezi, İstanbul Tuzla'daki 8000 metrekare üretim tesisi,düzenli olarak yapılan yatırımlarla en donanımlı hale gelen makina parkurları ve İstanbul Balmumcu'daki genel müdürlük binasındaki alanında uzman satış ekibiyle müşterilere en iyi hizmeti sunmayı hedeflemektedir.

İlbak Holding, Ramada Plaza By Wyndham İstanbul Tekstilkent oteliyle turizm sektöründe de önemli bir yere sahiptir.

Holding ayrıca sağlıklı atıştırmalık sektöründe de aktiftir. Mixmey markasıyla ortak yürüttüğü proje ile Türkiye'de sağlıklı atıştırmalık sektörüne giriş yapan İlbak Holding, inovatif bakış açısıyla sektörde en önde gelen şirketlerden birisidir.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol