Nakit bulamayan çek yerine mal kırdırıyor!

Nakit akışında sorun yaşayan reel sektör, çareyi ‘mal kırma’da buldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Firmalar, çek ve senetlerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle nakit akışında büyük sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle firmalar 1 milyon TL’lik malı 200 bin TL’ye satıp nakit akışı sağlamaya çalışıyor.

Dünya Gazetesi'nden Nurdoğan A. Ergün'ün haberine göre global piyasaların getirdiği ihracat daralmasıyla birlikte iç piyasada da yaşanan nakit sorununa karşı ayakta kalmaya çalışan bazı sektörler ‘mal kırma’ diye tabir edilen değerinin altında ürün satışı başlattı.

Likidite kriziyle karşı karşıya kalmamak için nakit akışını yönetmeye çalışan kimi firmalar, iddialara göre elindeki ürünü yok pahasına satıyor.

Sektör kaynakları, çek ve senetlerin de zamanında ödenmemesi nedeniyle nakit akışında sıkıntı olduğuna işaret ederken, ekonomide görünen istikrarın henüz piyasalara yansımadığını söylüyor.

“Yok pahasına mal satılıyor”

Albox Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam, nakit sorununun çoğu firmayı ‘mal kırdırma’ yöntemine ittiğini söylüyor. “Şu an piyasadaki en yoğun durum bu” diyen Sağlam, “Nakit akışını sağlayabilmek için firmalar elindeki ürünü nakde çevirmeye çalışıyor.

Bazen yok pahasına mal satılabiliyor. Bir kısım alıcılar da bunu fırsata çeviriyor. Mobilya sektörüne de bu durum yaşanıyor” diye konuştu.

“Piyasadaki fiyatlar normal değil”

 Üretim artmadığı sürece ekonomide düzelmenin olmayacağına dikkat çeken kaynaklar, özellikle lokomotif sektörlerin ilerleyebilmesi için her kademede üretimin artırılması gerektiğini vurguluyorlar. Benzer şekilde nakit para sıkıntısı çeken kimi kafe ve restoran işletmeleri de kredi kartı komisyonu ödememek için nakit ödemelerde indirim uygulamasında çare arıyor.

Piyasada ‘mal kırdırma’ yaşandığını dile getiren isimlerden biri Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz. “Eskiden araba alınıp satılır ya da gayrimenkuller satılırdı.

Ama şu an tamamen piyasada insanlar kendi mallarını yok pahasına satıyor” diyen Öksüz, “10 ay vade ile 1 milyon TL’lik çek ile mal alıp 1 milyon TL’lik malı 800 bin TL, 200 bin TL gibi nakit paralara satan var” tespitini paylaştı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol