Suudi Arabistan bile yükseltti! Son 20 yılın en büyük faiz artış operasyonu

Financial Times gazetesinin analizine göre son 3 ayda dünya üzerindeki merkez bankaları 60’tan fazla faiz artışı kararı aldı. Böylelikle 2000’li yılların başından bu yana en yüksek faiz artışı kararı sayısı kaydedildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Gazetenin analizinde son dönemde ortaya çıkan sıkılaştırıcı politika çerçevesinin 2008 krizinden bu yana en teşvik edici politika olduğu belirtildi.

Küresel olarak salgının ortaya çıkışıyla merkez bankaları gevşemeci bir para politikasını devreye almış ve tüm dünyada etkisi hissedilen bir parasal genişleme sürecine girilmişti. Bu durum enflasyon göstergeleri üzerinde yukarı yönlü baskı yaratmış ve salgının hızını kaybetmeye başladığı süreçte gevşemeci politika çerçevesi de sorgulanmaya başlamıştı.

Salgın dolayısıyla tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıkların devam ettiği ortamda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı da emtia fiyatlarında yukarı yönlü bir ivme yaratmıştı. 

#reklam#

Başta enerji ve gıda fiyatlarında savaştan dolayı başlayan artış küresel düzeyde enflasyonun yükselmesine yol açmıştı.

FAİZ ARTTIRAN ÜLKELER!

Norveç, Yeni Zelanda, Kanada, İngiltere, Avustralya, İsveç, İsviçre, Güney Kore, Güney Afrika, Meksika, Suudi Arabistan, Hindistan, Arjantin, Mairitus, Çad, Kamerun, Gabon, Kongo Cumhuriyeti, Namibya, Burundi, Tunus, Mısır, Nijerya, Malawi, Ghana, Zimbabwe, İsrail, Kamboçya, HongKong, Maçau, Tayvan, Bahreyn, Kuveyt, Malezya, Filipinler, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Hindistan, Mongolia, Pakistan, Kazakistan, Guatemala, Bolivya, El Salvador, Jamaika, Kolombiya, Paraguay, Şili, Uruguay, Brezilya, Makedonya, Sırbistan, İzlanda, Romanya, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, belarus, Moldovya…

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol