Temmuz ayı enflasyonunda hızlanma

Temmuz ayında aylık enflasyonda hızlanma dikkat çekti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 3,23 oldu. Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 1,64 olarak kaydedilmişti.

Ekonomistler, temmuz ayında enflasyonun yüzde 3,51 artmasını bekliyordu. ENAG'ın verilerine göre temmuz ayında enflasyon yüzde 5,91 arttı, yıllık enflasyon yüzde 100,88 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı enflasyon verilerini duyurdu.

Enflasyon temmuz ayında bir önceki aya göre %3,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre %28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,93 olarak gerçekleşti.

Ekonomistler, temmuz ayında enflasyonun yüzde 3,51 olmasını bekliyordu. Yıllık enflasyonun ise yüzde 62,23'e ineceği öngörülüyordu.

Haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda yüzde 71,60 arttı. Böylelikle memur ve emekli temmuz zammı için belirleyici olan 6 aylık enflasyon farkı da belli olmuştu.

Yıllık enflasyonda ise yavaşlama ivmesinin devam ettiği görüldü. TÜİK verilerine göre, Temmuz'da yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak gerçekleşti.

Veriler çekirdek yıllık çekirdek göstergelerde de yavaşlamaya işaret etti. Buna göre Temmuz'da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 60,23 oldu. Haziran ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 71,41 düzeyindeydi.

Elektrik zammı etkisi

Temmuz ayında elektrik faturalarına gelen yüzde 38'lik zam enflasyonda da etki yarattı. Bu zammın etkisiyle aylık en yüksek artış yüzde 8,08 ile konut tarafında yaşandı.

Alkollü içecekler ve tütün tarafında yapılan ÖTV zammının etkisiyle de Temmuz'da konuttan sonra en yüksek fiyat artışları bu grupta yaşandı. Temmuz'da alkollü içecekler ve tütün grubunda aylık artış yüzde 5,84 oldu.

Ulaştırma tarafında ise yüzde 3,82'lik yükseliş görüldü.

ENAG enflasyon verileri

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre, tüketici fiyatları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 5,91 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 100,88 oldu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol