122 milyar lira kur farkı ödendi

Yap-işlet-devret projeleri, Hazine’nin kara deliği olmayı sürdürüyor. Projeleri yapan şirketlere 10 yılda ödenen kur farkının faturası 122.3 milyar TL’ye ulaştı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

İktidarın “Milletin cebinden bir tek kuruş çıkmıyor” diye savunduğu yap-işlet-devret projeleri için ödenen garantilerin yanı sıra her yıl ödenen kur farkı katlanarak artıyor.

Dolar ve Euro yükseldikçe, yap-işlet-devret ile yapılan projeleri yapan şirketlere kur farkı da ödeniyor. Bu kapsamda 10 yılın faturası 122.3 milyar TL’ye ulaştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “İktidar, milyonlarca emekliyi, asgari ücretliyi, genci görmezden gelirken birkaç yandaş firmanın kasası doluyor” dedi.

VERGİ ÖDEMEYEN ŞİRKETLER VAR

Sözcü'den Tarık Işık'ın haberine göre Sayıştay raporlarına göre, son 10 yılda ödenen kur farkı 122.3 milyar TL’yi buldu. Sadece geçen yıl Hazine garantili dış kredi kullanan kamu kurum ve kuruluşları tarafından 94 milyar 376 milyon TL oldu.

Ödeme yapılırken bu tutarın 17 milyar 887 milyon TL’sini kur farkı oluşturdu. “Şirketlere, gelmeyen yolcu, uçmayan uçak, hastalanmayan yurttaş için ödeme yapmak bir yana, bu bedele artan döviz kuru, yükselen ABD ve AB ülkelerindeki enflasyondan da kaynaklanan farklar da eklenerek ödeme yapılıyor” diyen CHP’li Ulaş Karasu, “Bu kur farkı, yapılan dolar bazlı sözleşme hükümleri gereği ilgili yıllardaki dolar kurundan TL’ye çevrilerek hesaplanmış. Yani bu 10 senede Hazine’nin kasasından ödenen kur farkı tutarı aslında çok daha fazla” ifadelerini kullandı.

Bu şirketlerin içinde vergi dahi ödemeyenlerin olduğunu vurgulayan Karasu, “Bu parayla, yeni havaalanları, yeni köprüler, binlerce öğrencilerin barınabileceği yeni öğrenci yurtları yapılabilirdi. Bu durum, tam anlamıyla halkın bütçesinden rant zengini şirketlerin kasasına doğrudan bağlanan bir hortumdur” dedi.

28 Avrasya Tüneli 25 Osmangazi Köprüsü yapılırdı

10 yıl içinde vatandaşın cebinden çıkan 122.3 milyar TL ile 28 adet Avrasya Tüneli, 25 adet Osmangazi Köprüsü, 17 adet 1915 Çanakkale Köprüsü, 6 adet Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılabilirdi.

Öte yandan Sayıştay’ın 2023 yılı Hazine garantili borç hesapları incelemesinde, borç miktarında devir, garanti verilmesi, ödeme, kur farkı ve düzeltme gibi giderlerle projelerin yarattığı karadelik ortaya çıktı.

251 milyar 519 milyon 176 bin 538 TL kur farkı ödemesi ile Hazine garantilerinin tutarı 2023’te toplam 348 milyar 317 milyon 726 bin 773 TL oldu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol