EGD'den Google ve pr ajansı Excel İletişim'e kınama: Bu yapılan hadsizliktir

Ekonomi Gazetecileri Derneği ( EGD), Google şirketi ve PR Ajansı Excel İletişim ve Algı Yönetimi'ni kınayan mesaj yayınladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu’nun ev sahipliğinde İstanbul Modern’de bir basın toplantısı düzenlendi. 

Toplantıyı Google'ın pr şirketi Excel İletişim ve Algı Yönetimi adlı şirket organize etti.

GOOGLE’ın isteği üzerine Implement Consulting Group’un yaptığı araştırmaya dayanan raporun paylaşıldığı toplantıya, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ'ın görevlendirdiği gazeteci alınmadı. 

Bunun üzerine EGD, sert bir mesaj yayınladı. İşte o mesaj;

Ekonomi Gazetecileri Derneği olarak, geçen günlerde düzenlenen bir şirket toplantısında üyemiz de olan bir meslektaşımıza yönelik tutum bizleri ziyadesiyle üzmüştür.

Bahse konu hadiseden Derneğimizin Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olan Vahap Munyar'ın köşe yazısı sayesinde haberdar olduk.

Buna göre Google, İstanbul'da düzenlediği bir toplantıya Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ'ı davet etmiş, Güldağ da toplantıya kendi adına katılması için gazeteden yönetici bir arkadaşı görevlendirmiştir.

Ancak Güldağ adına toplantıya giden derneğimizin üyesi de olan arkadaşımız toplantıya alınmak istenmemiştir.

Bu hadise özelinden hareketle,

Google şirketi ve PR Ajansı'nın bu tutumu kabul edilemez, EGD Yönetim Kurulu olarak bu tavrı esefle kınıyoruz.

Her ne kadar düzenlenen toplantı, tarafımıza iletilen bilgilere göre, bir medya buluşması olmasa da çok sayıda medya mensubunun katılımı ile yapılan bu toplantıya, kurum yöneticisi davet edilmiş ve onun adına görevlendirilen basın mensubu alınmamıştır. Dolayısıyla derneğimiz buna taraftır.

Elbette her şirket özel gündemlerle toplantı yaparak konu özelinde isimleri davet etmekte serbesttir.

Ancak kurumdan ve arkadaşımızdan özür dilenmiş olsa da bir medya mensubunun halkın haber alma hakkını ifa ettiği unutularak kapıdan çevrilmesi en hafif tabirle hadsizliktir.

Çokuluslu bir şirket olan Google'a aynı dayatmayı İngiltere, ABD veya Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde yapıp yapamayacağını sormak isteriz.

Bundan hareketle son dönemde artan, basın toplantılarına muhabir kabul etmeyip yönetici davet edilmesi ve "müdürlere özel" notu düşülmesi dikkatimizden kaçmamaktadır.

Bunun altında yatan nedenleri, diğer sektör paydaşı derneklerimizle düzenleyeceğimiz değerlendirme toplantılarında da ele alacağız.

Nasıl ki şirketler, kurumlar ve halkla ilişkiler ajansları şirketteki bir isme özel toplantı düzenlemiyorsa, toplantılara davet edilen esasında medya kurumlarıdır ve o kurumun yöneticilerinin uygun gördüğü ismi kabul etmek zorundadır.

İşleyişten hareketle medya kuruluşlarında ifa edilen görevler gözetilerek medya mensupları arasında ayrım yapılamaz, bu ayrımı yapacak olan da ne şirketler ne onların kurumsal iletişim birimleri ne de halkla ilişkiler ajanslarıdır.

Şirketlerde görev tanımı benzeri ast üst uygulaması var diye temel dayanağı özgürlük olan gazetecilere aynı kast sistemi dayatılamaz. Gazetecinin üst düzeyi, alt düzeyi sınıfı, ucuzu, standardı, premiumu olmaz.

Bu tavrın sürdürülmesi durumunda dernek olarak gerekli aksiyonların alınması noktasında geri durmayacağımızı kamuoyuna ilan ederiz.

Saygılarımızla.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu

NE OLMUŞTU?

Vahap Munyar, olayla ilgili köşesinden şunları paylaştı;

"Sizi raporu açıkladığımız toplantıya kabul edemeyiz" 

GOOGLE’ın isteği üzerine Implement Consulting Group’un yaptığı araştırmaya dayanan raporun paylaşıldığı toplantıya önceki akşam 18.30’da gittim. 

Toplantıyı Ertuğrul Özkök, Özlem Gürses, Şelale Kadak, Timur Sırt, Levent Erten, Hakkı Alkan, Mirgün Cabas, Talip Yılmaz, Günseli Özen başta olmak üzere 20 dolayında meslektaşımla birlikte izledim. 

Saat 20.20’de, soru-cevap bölümü başladığında başka toplantıya yetişmek üzere ayrıldım. 

Dün yazıyı tamamlarken gazeteden bir arkadaşım bana şu bilgiyi verdi: 

- Google’ın toplantısına Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ ve Yayın Kurulu Başkanımız Şeref Oğuz da davetliydi. 

Hakan Güldağ, yerine yine gazetemizin üst yönetiminden bir arkadaşımızı yönlendirdi. 

Ancak, Google, arkadaşımızı kabul etmedi. Tepki gösterdim: 

- Ne demek kabul etmedi? Bilgiyi veren arkadaşım sürdürdü: 

- Hakan Güldağ’ın yönlendirdiği yöneticimiz Google’ın PR ajansındaki ilgili arkadaşı aradı. 

Toplantıya Hakan Bey’in yerine kendisinin katılacağını bildirdi. Oradan, “Sizi toplantımıza kabul edemiyoruz” yanıtı geldi. 

Bu durumu öğrenince raporu yazı konusu yapmamak gibi bir tavır içine girmeyi doğru bulmadım. Ancak, Google ve PR ajansının tutumunu da kamuoyu ile paylaşmaya karar verdim. 

Google, medyada istediği kişilere özel yemek daveti yapabilir, listesinde olmayanları kabul etmeyebilir, buna itirazımız olmaz. 

Ama kamuoyu ile paylaşılan bir raporun konuşulduğu, üstelik 20’yi aşkın medya mensubunun katıldığı toplantıya, Hakan Güldağ’ın kendi yerine katılmasını rica ettiği yönetici arkadaşımızı kabul etmemek ne demek?

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol