Faiz artarsa dolar 25 liraya geriler

Ekonomist Mahfi Eğilmez dolarla ilgili çok konuşulacak açıklamalar yaptı. Doların yıl içindeki seyrine ilişkin rakam veren Eğilmez, doların 25 TL'ye kadar çekilebileceğini söyledi. Eğilmez bir de kötü haber verdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomideki gidişatla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ekonomisine dair önemli tespitlerde bulunan Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kurun yukarı gitmesini beklemediğini açıkladı.

Merkez Bankası’nın faiz artırması durumunda doların 25 TL’ye kadar çekilebileceğini söyleyen Eğilmez, bu yıl doların 30 liralar civarında kalmasını bekliyor.

 Hazine eski Müsteşarı ve Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, ekonomiye dair önemli tespitlerde bulundu.

İhracatçının kurda artış beklediğini ancak beklenen kur artışının yaşanma ihtimalinin oldukça zayıf olduğunu söyleyen Mahfi Eğilmez, "Enflasyon şu anda yüzde 70 olan seviyelerden yüzde 45’lere gerileyecekse kur buradan yukarı gitmeyecektir.

Eğer Merkez Bankası, faizi biraz daha artırırsa dolarkuru 25’lere kadar gerileyebilir, buna hazır olmamızda fayda var. Kurun yukarı gitmesini hükümette zaten istemez. Kur yukarı gidince GSYH’miz düşüyor. Bu da Türkiye’yi uluslararası sıralamalarda 17.’likten 21.’liğe geriletiyor.

Şu anki kur doğru bir kur mu? Olmayabilir. Ama göstergelere baktığımız zaman kur çok artacak gibi görünmüyor. Zaten son aylarda ve haftalarda gerilemeye başladı” ifadelerini kullandı.

Yeni vergi zamları kapıda

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri ve ekonomide atılması gereken adımları anlatan, Dr. Mahfi Eğilmez, “Esasen bir ülkede piyasa ekonomisi geçerli ise ne fiyatlara, ne faize, ne de kura karışacaksın.

Ama her şeye karışıyoruz, kuru da kendimiz tespit ediyoruz, fiyatları baskılamaya çalışıyoruz, faizi baskılıyoruz. Karışınca da işte ortaya karışık saçma sapan sonuç çıkıyor maalesef. Buradan çıkmaya çalışıyoruz.

Türkiye sürprizler ülkesi tabi ama bu görünümle giderse kur sanki buradan yukarı gitmeyecekmiş gibi görünüyor, aşağı da gitmeyecek.

Burada 30’larda kalacak gibi görünüyor tabi ihracatçı buna çok kızıyor haklı olarak” dedi.

Merkez Bankası’nın yüzde 5 enflasyon hedefini eleştiren Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi 20 yıldır yüzde 5, bir kere yanına bile yaklaşamadık, bir kere yanına yakalayamadık ısrarla koruyoruz bu hedefi. MB Başkanı yeni değişti iyi niyetle geldiler umuyorum da başarılı olacaklar.

MB başkanı diyor ki gerektiğinde para politikasını sıkılaştırırız. Bundan daha fazla nasıl gerekebilir anlamak güç. Daha önce para politikasında kötüydük de bütçede iyi gidiyorduk".

DOLAR 32 KALABİLİR

Eğilmez, şöyle konuştu:

Göstergelere baktığımızda gidiş böyleyse kur çok artacak gibi görünmüyor. Tabii Türkiye sürprizler ülkesi. Ama bu görünümle giderse kur sanki buradan yukarı gitmeyecekmiş gibi görünüyor, aşağı da gitmeyecek. Burada 30’larda kalacak gibi görünüyor.

Tabii ihracatçı buna çok kızıyor haklı olarak. Yılsonuna doğru 40 olmayabilir, görmeyebiliriz; 32’ler civarında kalabiliriz".

Dolar/TL bugün ne kadar?

Yatırımcılar ve vatandaşların iç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip ettiği altın ve döviz kurundaki son ve güncel veriler merak ediliyor. Peki, Dolar - Euro bugün kaç lira?

İşte 20 Mayıs 2024 Pazartesi Dolar ve Euro fiyatları...

Dolar/TL saat 07:23 itibarıyla 32.2479'den işlem görürken Euro ise aynı saat itibarıyla 35.0740 TL seviyelerinde seyrediyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol