İmamoğlu'nun Roma ziyaretinin maliyeti dudak uçuklattı

Kamuda tasarruf tedbirlerinin konuşulduğu, ıstakoz yemeği ile Rolex saatlerin tartışıldığı şu günlerde gerçekleşen, Ekrem İmamoğlu'nun İtalya seyahatinin maliyeti tepkileri beraberinde getirmişti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2027 Avrupa Olimpiyat Oyunları'nın İstanbul'da yapılmasıyla ilgili anlaşmayı imzalamak için İtalya'ya gitti.

İmamoğlu'na 45'i basın mensubu olmak üzere 73 kişiden oluşan kafile eşlik ederken; Roma'da kaldıkları Parco Dei Principi Grande Hotel gündem yarattı. Tek gecelik fiyatının neredeyse 100 bin TL'yi bulduğu hotel ve harcanan paralara bazı sosyal medya kullanıcılarından tepki geldi.

Sık sık israftan bahseden CHP’li Başkan İmamoğlu’nun 73 kişi ile birlikte konaklama bedelinin, alt sınırdan hesaplandığında 20 milyon lirayı aşkın bir bedele mal olduğu öne sürüldü.

İstanbul’da düzenlenecek olan 2027 Avrupa Olimpiyat Oyunları’nın imza töreni için İtalya’nın başkenti Roma’ya giden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 45 kişilik basın davetlisi de eşlik etti.

Ertuğrul Özkök, İsmail Saymaz, Barış Pehlivan, Ruşen Çakır, Yavuz Oğhan, Can Özçelik, Nevşin Mengü gibi isimlerin yer aldığı 73 kişilik grup, geceyi Roma şehir merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Parco dei Principi Grand Hotel & Spa’da konaklayarak geçirdi.

İmamoğlu ve beraberindeki heyetin Roma'da kaldığı otel ve fiyatları ise gündem yarattı.

TEK GECELİK ODA FİYATI 97 BİN LİRAYI BULUYOR

5 yıldızlı Parco dei Principi Grand Hotel’in kendi internet sitesindeki verilere göre otelin gecelik fiyatı iki kişilik odalar için 1277.5 Euro’dan (yaklaşık 44 bin 670 TL) başlıyor ve 2800 Euro’ya kadar (yaklaşık 97 bin 956 TL) çıkıyor.

Erken rezervasyonlarda ise bu fiyatlar 20 bin lira ile 50 bin liraya kadar düşüyor

RESTORANTININ BAŞINDA ŞEF FRANCESCO BONANNI VAR

Otelin web sitesinde restoranıyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“Gurme etkileri ve modern deneysel yetenek, özenli hizmet ve davetkar atmosferlerle, en yüksek İtalyan gastronomi geleneğinin tatları ve aromaları arasında duyusal bir yolculuk.

Unutulmaz bir happy hour ve kokteyller için otelin şık restoranında ve lounge barın sofistike ortamında ortaya çıkan bir yolculuk.

Akdeniz lezzetlerini ve yöresel spesiyalleri bir araya getiren, hem göze hem damağa hitap eden romantik, seçkin bir restoran. Klasik mobilyalar, kusursuz hizmet ve park manzarasıyla daha da büyüleyici hale gelen ayrıcalıklı bir ortamda.”

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM YARATTI

Öte yandan İBB Başkanı İmamoğlu'nun 73 kişilik bir heyetle Roma'ya gitmesi tartışma yarattı. Sosyal medya üzerinden bazı kullanıcılar, hoteldeki lükse ve harcanan paralara tepki gösterdi.

SEYAHATİN MALİYETİ DUDAK UÇUKLATTI

Söz konusu seyahatte kalınan otelin gecelik oda fiyatının 100 bin TL, toplam harcama maliyetinin ise 15 ile 20 milyon TL arası olduğu gündeme gelmişti. 

Nevşin Mengü’nün Roma gezisi itirafı olay oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Roma gezisine katılan 45 gazeteciden biri olan Nevşin Mengü "Hangi siyasinin uçağına biniyorsak onun parasını biz ödeyelim, o bizim boyumuzu katbekat aşıyor. " dedi.

İMAMOĞLU'NUN KAFİLESİNDE KİMLER VARDI?

İmamoğlu'nun Roma ziyaretindeki kafilesinde yer alan gazetecilerin listesini Ertuğrul Özkök paylaştı. Kafile de yer alan gazeteciler şöyle:

İsmail Saymaz, Sözcü;

Alişer Delek, Sözcü TV Genel Müdürü;

Barış Pehlivan, Cumhuriyet;

Kürşad Oğuz, HalkTV;

Nevşin Mengü, YouTube yayıncısı ve Now TV programcısı;

Gülşah İnce, Gazeteci;

Can Özçelik, Odatv Yazı İşleri Müdürü

Ertuğrul Özkök, Gazeteci;

Ayhan Dursun, Gazeteci;

Yavuz Oğhan, Gazete Pencere;

Erkut Öztürk, Tivibu;

İsmail Er, Hürriyet;

Murat Ağca, Sports TV;

Ali Emre Dedeoğlu, NTV Spor;

Mustafa KARAGÖL, İHA;

Uğur Demirkırdı, DHA;

İlhan Uzundurukan, Sports TV;

Mehmet Fatih Duman, AA;

Mehmet Ayan, HaberTürk;

Elvan Arat, NowTV Spor;

Bağış Erten, Eurosport

Attila Gökçe, Milliyet;

İbrahim Seten, 343;

Faik Gürses, Posta;

Şükran Albayrak, Tivibu;

Ercan Yıldız, Türkiye;

Banu Yelkovan, Sspor – Nutspor;

İbrahim Varlı, Birgün;

Merve Toy, YouTuber; Onnik Azinyan, Tele1;

Oğuz Koloğlu, KRT;

Burcu Biçer, Açık Radyo;

Cüneyt Muharremoğlu, 10Haber;

Ruşen Çakır, Medyascope;

Müge İplikçi, Yazar;

Erkut Tekin, CTGN Türk;

Yakır Mizrahi, Bein.

İBB ROMA SEFERİ İÇİN BOEING 737 KİRALAMIŞ

2027 Avrupa Olimpiyat Oyunları’nın imza töreni için Roma’ya giden Ekrem İmamoğlu ve yanında götürdüğü 45’i gazeteci 69 kişilik kafilenin Roma’ya charter uçuşu ile gittiği ortaya çıktı.

UÇAK KİRASI İBB'DEN

189 yolcu kapasiteli uçakla 69 kişinin uçtuğu seyahatte, Boeing-737 model uçağın kirasının ise İBB tarafından ödendiği ifade ediliyor.

CHP'DEN 'ŞATAFAT VE İSRAFLA' MÜCADELE GENELGESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yerel seçimlerin ardından belediye başkanlarına "Kayırmacılık, şatafat ve israfla mücadele" başlıklı bir genelge göndermişti.

Belediye kaynaklarının etkin kullanımına yönelik ilkelerin sıralandığı genelgede, kaynakların doğru ve halktan yana kullanımı, kayırmacılıktan kaçınılması, şatafattan uzak durulması ve kamu kaynaklarının etkin kullanımına özen gösterilmesi gerektiği uyarısı yapılmıştı.

Henüz bir hafta önce CHP'li belediyelere gönderilen genelgenin ardından İmamoğlu'nun Roma'ya 73 kişilik bir heyetle gitmesinin parti içinde rahatsızlık yarattığı belirtiliyor.

ROMA GEZİSİ, DAVETLİ GAZETECİLİK VE MURAT ONGUN’UN YANITI

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “2027 Avrupa Oyunları, İstanbul”un imza töreni için 69 kişilik bir heyetle çıktığı Roma gezisin köşesine taşıdı. İşte o yazı;

"Gezi, israf boyutuyla çok tartışıldı, eleştirildi. Ben de gazetecilik açısından değerlendirdim.

Geziyi en ayrıntılı yazan Ertuğrul Özkök’tü. Geziye katılan 37 gazetecinin isim listesini de yayımladı ama gezi masraflarını kimin ödediği bilgisini o da vermedi. İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’a “Roma gezisine davet ettiğiniz gazetecilerin harcamalarını İBB mi karşıladı?” diye sordum. Ongun aynen şu karşılığı verdi:

“Bu soru ne yazık ki gazetecileri aşağılayan bakıştır; yani Türkiye’nin başarısını gözlemleyip yazacak gazeteciler etkinlik masraflarını düşünerek gerçeği yazmayacaklar mı? AİHM duruşmalarda tanıklık yapan gazeteciler dahil herkese yol yiyecek barınma masrafını veriyor; bunu alan gazeteci duruşmada gerçekleri söylemez diyebilir miyiz?

Biz gazetecileri, bizim ya da partimizin propagandası için davet etmedik. Türkiye ve İstanbul’un başarısına ortak olmaları için davet ettik. Büyükelçilik davetlerinde atıştıran içki içen gazetecilerin bunları yapmaması mı gerekir? Bu yanlış bir tartışmadır, gazetecinin sorusu ve haberi üzerinden tartışma yapılmalıdır. Hakikattir önemli olan.”

Ongun’un karşılaştırmalarına ve görüşlerine katılamıyorum. Çünkü Roma gezisi, İstanbul ile ilgili olduğu kadar İmamoğlu’nun halkla ilişkiler faaliyeti. Öyle olmasa sportif bir etkinlik için spor yazarlarının yanı sıra siyaset yazarları da davet edilmezdi.

Elbette gazeteci arkadaşlarımızın gezi masraflarını İBB karşıladı diye gerçeği yazmaktan vazgeçeceklerini söyleyemem. Ama önemli olan çıkar çatışması şüphesinin doğması. Okur ve izleyiciler nezdinde “şüphe doğmasına” bile izin vermemek gerekirdi.

Kaldı ki, davet ilişkisi kurulması gazetecinin eleştirelliğini etkileyebilir. Nitekim Roma gezisine katılan gazetecilerin yazılarında eleştirel yaklaşımın hakim olduğu söylenebilir mi?

Kuşkusuz haber değeri varsa gazeteciler o geziye katılır. Ama her haberde olduğu gibi gezinin masrafını da haber kaynağı değil, gazetecinin kurumu öder. O yüzden gazetecilerin “başka türlü izlenemeyen geziler dışında hiçbir geziye davetli olarak katılmaması”, “davetli gidilmesi durumunda da bunun haberde mutlaka belirtilmesi” evrensel bir mesleki ilkedir.

Medya kuruluşları, Roma gezisinde haber değeri görüyorlarsa gönderdikleri gazetecilerin masraflarını ödemeliydi. ‘Yeni Türkiye’de bu tür alışkanlıklar yok olmuş olabilir ama eskiden Cumhurbaşkanı ya da Başbakan’ın gezilerinde uçak masrafı yolcu başına bölünür, gazetecilerden tahsil edilirdi. Otel vb bedelini gazetecilerin kurumları öderdi. Doğrusu da bu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol