Recep Erçin'den Fatih Altaylı'ya zor soru: Google'dan para aldın mı?

Aydınlık Gazetesi yazarı Recep Erçin, Fatih Altaylı'nın açıklamalarına köşe yazısından cevap verdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Geçtiğimiz günlerde GOOGLE’ın isteği üzerine Implement Consulting Group’un yaptığı araştırmaya dayanan raporun paylaşıldığı toplantıya, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ'ın görevlendirdiği gazeteci alınmamıştı.

Bunun üzerine EGD, sert bir mesaj yayınlamış, "Şirketlerde görev tanımı benzeri ast üst uygulaması var diye temel dayanağı özgürlük olan gazetecilere aynı kast sistemi dayatılamaz. Gazetecinin üst düzeyi, alt düzeyi sınıfı, ucuzu, standardı, premiumu olmaz.

Bu tavrın sürdürülmesi durumunda dernek olarak gerekli aksiyonların alınması noktasında geri durmayacağımızı kamuoyuna ilan ederiz" demişti. 

Fatih Altaylı da Youtube kanalında, Google'ın davranışı haklı bularak, "Basın toplantısı olsalardı haklılardı. Ama bu bir yemek. Şimdi bu davet isme özel davet. Ben Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin yaptığını doğru bulmuyorum. İsme özel davetler, kişiye özeldir. Basın toplantıları herkese açıktır. Basın toplantısı olsaydı çok haklı olurlardı. Hatta Rahim Ak bana EGD açıklamasını gönderdi. Bem Rahim'e şöyle yazdım, "Haklı değilsiniz" dedim. Sonra Ben Google'dan Mehmet Keletoğlu'nu yemeğe davet ettim. Mehmet bey yemeğimize geldi" diye açıklama yapmıştı.

Aydınlık gazetesi yazarı ve EGD Başkanı Recep Erçin, köşesinden Fatih Altaylı'ya cevap verdi;

FATİH ALTAYLI, GOOGLE'DAN PARA ALDIN MI?

Haftanın ikinci önemli gündem konusu ise Google Türkiye'nin İstanbul'da düzenlediği bir toplantıydı. Her ne kadar özel davet dense de şirketin basın mensuplarına gönderdiği davetiyede "isme özel" gibi bir ibarenin bulunmadığı ve bunun bir "basın buluşması" olduğu açıkça ifade edilmiş.

Kaldı ki isme özel davetlere de karşıyız. Davet kuruma yapılırsa kurum kimi uygun görürse onu önerir. Neyse bu toplantıya bir gazete yöneticisi davet edilmiş, gazete yöneticisi katılamayacağı için aynı gazetenin başka bir yöneticisinin katılacağı bildirilmiş fakat kendisine davetin isme özel olduğu belirtilerek, katılamayacağı ifade edilmiş.

Bunun üzerine gazetenin yazarı da olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Vahap Munyar konuyu köşesine taşıdı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği olarak biz de konuyu değerlendirerek bir açıklama yaptık.

Açıklamamız, gerek halkla ilişkiler camiasından gerekse medyamızdan özellikle de üyelerimizden çok büyük destek aldı ve takdir topladı.

Gazeteciler arasında kast sistemi uygulama yönündeki bir takım eğilimlere karşı aslında biz bu açıklamayı yaptık. Elbette bu haftaki olaydan hareketle genel bir eğilime karşı tavrımızı ve bunun yanlışlığını belirtmek istedik.

Fakat konu son dönemde sosyal medyada özellikle YouTube yayınlarıyla Gündem yaratan Fatih Altaylı'nın da dikkatini çekmiş. Kendisi açıklamamıza katılmadığını, doğru bulmadığını ifade etmiş.

Elbette olabilir, herkes bizim görüşümüzü destekleyecek diye bir durum söz konusu değil. Kaldı ki zaten konu Fatih Altaylı'nın haddine de değil.

Ekonomi medyası olarak bizim iştigal alanımızla ilgili bir konu ve öteden beri gelişen hadiseleri dikkate alarak yaptığımız bir açıklama. Fatih Bey'in bunlardan haberdar olması pek mümkün değil.

Çünkü kendisi YouTube yayınlardan önce de X sosyal medya hesabından dezenformasyon içeren paylaşımlar yapmakla meşguldü.

Bu noktada tabii sormak gerekiyor; Fatih Altaylı'nın acaba Google ile akçeli bir işi mi oldu?

Tabii benim orada tepkimi çeken kendisi ile çalışan ekranda görünmeyen ama kendisine soru soran şahsın açıklamamız ile ilgili "gereksiz" ifadesini kullanmasaydı.

Öğrendiğime göre gazeteci dahi olmayan bir personelin, doğrudan ekonomi medyası ile alakalı bir hususta yapılan açıklamayı "gereksiz" şeklinde yorumlaması büyük bir saygısızlık.

Uzun yıllar medyada yöneticilik yapmış Fatih Bey'in bugüne kadar derneğimizce yapılan özellikle basın emekçilerinin hakları konusundaki açıklamalarımızı hiç gündem etmeyip de bir şirket toplantısı özelinden genel bir yanlış eğilime karşı yaptığımız açıklamayı konu etmesi dikkatimi çekti.

MEDYA SİZDEN BÜYÜKTÜR

Akçeli işlerin çoğaldığı, artık halkın haber alma hürriyetinin değil de şirketlerin ve patronların propagandasını yapar hale geldiği bir sosyal medya ile karşı karşıyayız.

Geleneksel medya da bundan çok farklı değil ama en azından orada haber merkezi var ve bir “emniyet freni” diyeyim işlevi görüyor.

Maalesef küresel şirketler belki de Türkiye'deki paydaşlarının veya işbirlikleri yaptıkları kesimlerin yanlış yönlendirmesiyle Avrupa'da, ABD'de veya İngiltere'de hatta Çin'de yapamayacakları ayrımcılığı ve keyfi uygulamaları ülkemizde yapar hale geldiler.

Herkes şunu bilsin ki Türkiye Cumhuriyeti sahipsiz değildir. Kimse burada parasıyla at koşturamaz.

Nasıl ki sayın Cumhurbaşkanı "Dünya 5'ten büyüktür." diyerek küresel yönetimdeki adaletsizliğe dikkat çektiyse "Ben de dünya bu teknoloji titanlarından büyüktür." diyorum.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol