Swapta kotasyon devri bitti

Merkez Bankası, kotasyon yöntemiyle yapılan döviz karşılığı Türk lirası swap işlemlerini yarından itibaren sonlandıracak.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği resmi bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen döviz karşılığı Türk lirası (TL) swap işlemlerine 25 Temmuz'dan itibaren son vereceğini duyurdu. Bu karar, döviz piyasalarında önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor ve piyasalarda geniş yankı uyandırıyor.

KOTASYON YÖNTEMİNE SON VERİLİYOR

Reuters tarafından görülen belgede, TCMB'nin bankalara yönelik açıklaması şöyle yer aldı:

"Kotasyon yöntemi ile gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap piyasası işlemlerine 25 Temmuz tarihinden itibaren son verilmiştir." Bu karar, bankalar arasındaki swap işlemlerinin bundan böyle kotasyon yöntemiyle yapılmayacağı anlamına geliyor.

DÖVİZ VE ALTIN SWAP İHALELERİNE BAŞLANACAK

TCMB, 80 milyar doları aşan rezerv birikimi yaptığı yerel seçimlerden bugüne kadar geçen sürede, TL likidite fazlasını azaltmak amacıyla spot döviz alım ihaleleri açmıyordu. Aksine, vadesi gelen swap işlemlerini de yenilememe yoluna gitmişti. Bu süreçte, 2023 yılında lokal bankalarla yapılan swap işlemlerinin toplamı 64.5 milyar dolara ulaşmıştı. Altın swap işlemleri ise pazartesi günü sıfıra inerken, dövizde ise yalnızca 140 milyon dolarlık bakiye kalmış durumda.

TCMB, dün yaptığı açıklamada, TL sterilizasyonunu sağlamak amacıyla lokal bankalarla spotta döviz satışı yönlü döviz ve altın swap ihalelerine başlayacağını duyurdu. Piyasa aktörleri, spotta döviz veya altın satışı içeren ilk swap ihalesinin ne zaman açılacağını yakından takip ediyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol